Γιούνκερ: Ο Βαρουφάκης δε βοηθά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων

Γιούνκερ: Ο Βαρουφάκης δε βοηθά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων

Ότι δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα, και εκτίμησε ότι η ελληνική χρεωκοπία μπορεί να αποφευχθεί.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Κομισόν σημείωσε σχετικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι «Δεν βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του, αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων».

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ανέφερε ότι τον εμπιστεύεται και ότι έχει γίνει πολύ υπεύθυνος, αλλά πρόσθεσε πως έχει αμφιβολίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει πολλές τάσεις: «Το κόμμα του δεν είναι κανονικό κόμμα. Σε ό,τι αφορά στον πρωθυπουργό, τον εμπιστεύομαι, αλλά δεν εμπιστεύομαι το κόμμα του, γιατί είναι ένα μείγμα τόσο πολλών τάσεων».

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι υπάρχει η πεποίθηση, η οποία ενισχύεται, πως η κήρυξη στάσης πληρωμών από μέρους της Ελλάδας μπορεί να αποφευχθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η εντύπωσή μου, αφού συνομίλησα με σειρά συναδέλφων είναι, ότι αυξάνεται η αίσθηση πως μια χρεοκοπία θα αποφευχθεί».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι, όποια συμφωνία ληφθεί, απαιτεί και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -όπως δηλαδή έχει διαμηνύσει και το Βερολίνο. «Όλοι όσοι μίλησα μαζί τους επιμένουν στην ανάμειξη (του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συναίνεση του ΔΝΤ», δήλωσε σχετικά.

Ο ίδιος τάσσεται κατά του σεναρίου για μερική ρευστότητα τώρα σε αντάλλαγμα λήψης μερικών μέτρων για «να βγει το καλοκαίρι», λέγοντας ότι είναι χάσιμο χρόνου.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ο ΦΠΑ πρέπει να φέρνει επιπλέον έσοδα 1,8 δισεκατομμυρίων καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις μπορούν να μεταφερθούν για το φθινόπωρο. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, να αλλάξει ο νόμος για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αλλά και να αποσαφηνιστούν οι ελληνικές προτάσεις για την κάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος.Σχόλια