Γιούνκερ: Πρώτα η συμφωνία στα μέτρα και μετά οι πολιτικές συζητήσεις

Γιούνκερ: Πρώτα η συμφωνία στα μέτρα και μετά οι πολιτικές συζητήσεις

«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες», το μήνυμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς την Ευρώπη και την Αθήνα, μεταδίδει το Reuters.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις πως η έμφαση δίνεται πλέον στις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο (Brussels Group), υπογραμμίζοντας πως μέχρι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας και πιστωτών σε σειρά σοβαρών ζητημάτων (ΦΠΑ, πρωτογενές πλεόνασμα) αναστέλλεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε πολιτικό επίπεδο.

«Οι πολιτικές συζητήσεις αναστέλλονται έως ότου ολοκληρωθεί η εργασία σε τεχνικό επίπεδο» ξεκαθάρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια πρόσφατη φράση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να δείξει ότι η Αθήνα μπορεί να κλείσει τη συμφωνία, αρκεί να δείξει ότι το επιθυμεί: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», είπε.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι «η Κομισιόν έχει διατυπώσει τις προτάσεις της», στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα ότι τα περιθώρια σημαντικών αλλαγών είναι ελάχιστα, την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να καλεί τους πιστωτές να συμφωνήσουν βάσει των ελληνικών προτάσεων οι οποίες έχουν κατατεθεί.

Σε μια κατάσταση που παραπέμπει σε σκωτσέζικο ντους, οι δανειστές συνεχίζουν να μιλούν τη «γλώσσα των αριθμών», ζητώντας ξεκάθαρες δεσμεύσεις και άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με εμφανή αποτελέσματα στα δημοσιονομικά.Σχόλια