Γιούνκερ: Σεβαστά στην Ελλάδα τα δικαιώματα των προσφύγων

Γιούνκερ: Σεβαστά στην Ελλάδα τα δικαιώματα των προσφύγων

Ότι «τα δικαιώματα των προσφύγων είναι σεβαστά στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της βελγικής εφημερίδας De Standaard.

Η συνέντευξη υπό τον τίτλο «Κανείς να μην κουνάει το δάχτυλο στους Βέλγους» επικεντρώνεται περισσότερο στα θέματα ασφάλειας την επαύριο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να παράσχει πλήρη κάλυψη στο Βέλγιο, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις που διατυπώνονται σε βάρος της χώρας για ολιγωρία στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στις κατηγορίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι τα ελληνικά hotspots μετατρέπονται σταδιακά σε κέντρα κράτησης, σημείωσε ότι «με πικραίνει να ακούω κάποιον να μας κατηγορεί ότι δε σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Στη συμφωνία για το προσφυγικό προβλέπεται ότι η Τουρκία πρέπει να τηρεί το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη συμμόρφωση (της Τουρκίας) με την Σύμβαση της Γενεύης».

«Στις επαφές μας με την τουρκική ηγεσία δεν κρύβουμε τις πεποιθήσεις μας για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί λειτουργούμε ως υπόδειγμα σε ό,τι αφορά τα hotspots. Για τον λόγο αυτό θεωρώ καλό να μάς απευθύνονται προειδοποιήσεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δε σκεφτόμαστε να οργανώσουμε φυλακές στην Ευρώπη, αλλά το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε την ζωή των προσφύγων πιο ευχάριστη», επεσήμανε ακόμη ο κ. Γιούνκερ και συμπλήρωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να βρεθούν λύσεις.Σχόλια