Γκάλμπρεϊθ: Μας ανησυχούσε η εμπλοκή του στρατού στο «Plan X»!

Γκάλμπρεϊθ: Μας ανησυχούσε η εμπλοκή του στρατού στο «Plan X»!

Νέα διάσταση στην εμπλοκή που θα προκαλούσε η εφαρμογή του Plan X στη χώρα μας δίνει, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», παραδέχεται ότι αβεβαιότητα υπήρχε -και από νομικής άποψης- ως προς το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ. Όπως αναφέρει, ήταν ασαφές αν υπήρχε τρόπος να εξέλθει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, χωρίς να φύγει ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα τέθηκε στους νομικούς της κυβέρνησης, ωστόσο το τοπίο ήταν «θολό».

Την ίδια ώρα, ο κ. Γκάλμπρεϊθ εμφανίζεται «βαθιά προβληματισμένος» για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, καθώς θα δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής.

Όπως γράφει το newmoney.gr, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας παραδέχεται ότι η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα. Ισχυρίζεται πάντως ότι κανείς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας υπό τον συντονισμό του.

«Ο Γιάννης μου ζήτησε να βοηθήσω στο συντονισμό μιας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου» λέει στην εφημερίδα. «Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού» σημειώνει.

Στη συνέντευξη του πάντως ισχυρίζεται πως «όλες οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός του ευρώ και εντός της ΕΕ. Η κυβέρνηση ήταν -και παραμένει- φιλοευρωπαϊκή».

 

 Σχόλια