Γκάμπια: Νεαρός άνδρας προφυλακίστηκε και δικάζεται για… κοινοποίηση στο Facebook

Γκάμπια: Νεαρός άνδρας προφυλακίστηκε και δικάζεται για… κοινοποίηση στο Facebook

Μια ανάρτηση στο Facebook πληρώνει ακριβά πολίτης της Γκάμπιας, ο οποίος σύμφωνα με δικαστική πηγή έχει προφυλακιστεί και αναμένεται να δικαστεί αύριο, επειδή κατηγορείται ότι μοιράστηκε στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ.

Αναλυτικότερα, ο Αλάγκι Μαμ Σάι, άνεργος, περίπου 30 ετών, προφυλακίστηκε την Πέμπτη στη Μπρικάμα, κοντά στην πρωτεύουσα, και θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Είμαι σύμφωνος με την κατηγορία. Είδα το μήνυμα στο Facebook και το μοιράστηκα, διερωτώμενος αν είναι αληθινό ή όχι», φέρεται να είπε ο Σάι, σύμφωνα με δηλώσεις που του αποδόθηκαν, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο του σκίτσου.

Όπως είναι γνωστό, πολλοί μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, και στη Γκάμπια, μια χώρα 1,7 εκατ. κατοίκων, το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκάμπια συγκεντρώνει τα «φώτα της δημοσιότητας» για παρόμοιο λόγο, καθώς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καταγγέλλουν συχνά παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στην αγγλόφωνη αυτή χώρα της δυτικής Αφρικής.Σχόλια