Γλίτωσε το…λουκέτο ο Μαρινόπουλος- Υπέγραψε συμφωνία

Γλίτωσε το…λουκέτο ο Μαρινόπουλος- Υπέγραψε συμφωνία

Υπεγράφη χθες, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις η συμφωνία για τη διάσωση του Μαρινόπουλου και πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι πώς αυτή θα υλοποιηθεί και τι θα γίνει με τους ανταγωνιστές οι οποίοι απειλούν με προσφυγές.

Η πρώτη εκταμίευση που θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα από τις τράπεζες θα δώσει τις πρώτες ανάσες στην πολύπαθη εταιρεία. Σημειώνεται ότι η ευρύτερη οικογένεια Σκλαβενίτη κατέθεσε εγγυήσεις προκειμένου να γίνει η χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η εκδίκαση της αίτησης αναδιάρθρωσης με βάση το άρθρο 106β και θ που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Τα ζητήματα ήταν πολλά και εξαιρετικά πολύπλοκα, όπως το ποσοστό του ‘κουρέματος’ στις απαιτήσεις των πιστωτών, οι όροι της δανειοδότησης που θα χορηγούνταν στο νέο σχήμα, η τύχη των εργαζομένων και του δικτύου των καταστημάτων και απαιτούσαν λεπτούς χειρισμούς. Και όλα αυτά θα έπρεπε να διευθετηθούν με τέτοιο τρόπο που δεν θα συνιστούσε ευνοϊκή μεταχείριση έναντι του ανταγωνισμού.

Ήδη, οι μεγάλοι ανταγωνιστές είναι στα ‘κάγκελα’ από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο σχετικά με τους όρους του σχέδιου διάσωσης, υποστηρίζοντας πως νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετοί λιανέμποροι που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα, ζητώντας επανεξέταση ή και ακύρωση της συμφωνίας με το επιχείρημα πως αντίκειται στους όρους της ελεύθερης αγοράς.

Προτού βέβαια προχωρήσουν, σε μια τόσο επιθετική κίνηση θα μελετήσουν σε βάθος τους ακριβούς όρους του τελικού σχεδίου, καθώς προτεραιότητα αποτελεί η προάσπιση των συμφερόντων τους.

Γκρίνια για το ‘κούρεμα’

Η βασικότερη ένστασή τους αφορά στο ύψος του ‘κουρέματος’ στις απαιτήσεις των προμηθευτών, το οποίο φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%. ‘Είναι σαν να προμηθεύουν δωρεάν για ένα χρόνο τα καταστήματα του νέου σχήματος’, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, και προσθέτουν πως στην περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες θα απαιτήσουν ανάλογες διευκολύνσεις. Το θέμα αυτό έχει τεθεί ήδη υπόψην των προμηθευτών, οι οποίοι παρότι δεν αρνήθηκαν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους καθώς θα κληθούν να σηκώσουν βαρύ φορτίο στο βωμό της διάσωσης του Μαρινόπουλου. Υπολογίζεται πως ότι μπορεί να φθάσει στο μισό δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ), αφού οι συνολικές οφειλές του Μαρινόπουλου ανέρχονταν μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ (με εξαίρεση το Δημόσιο και τα τραπεζικά δάνεια), ενώ μόνο για τις 14 εισηγμένες με συνολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ, ο ‘λογαριασμός’ υπολογίζεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ (!).

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει δάνειο μαμούθ ύψους 360 εκατ. ευρώ, ‘κούρεμα’ στις οφειλές προς τους προμηθευτές της τάξης του 40% με 50% αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον νέο επενδυτη. Επιπλέον, το σύνολο, σχεδόν, της ‘Μαρινόπουλος’ θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη ‘Σκλαβενίτης’. Στη νέα εταιρεία, μεταφέρονται αυτούσιες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της ‘Μαρινόπουλος’.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 1,5%, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας. Επιπλέον, οι οφειλές προς τους προμηθευτές άνω των 100.000 ευρώ θα υποστούν ‘κούρεμα’ 40% με 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί άμεσα και σε μετρητά.

Από την πλευρά του, ο Σκλαβενίτης δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία άμεσα με 70 εκατ. ευρώ και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Αμεσα ένα μέρος από τα παραπάνω ποσά θα κατευθυνθεί για την εξόφληση των εργαζομένων και των ιδιοκτητών των καταστημάτων του δικτύου.

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι σχέδιο του Σκλαβενίτη για να σωθεί η εταιρεία Μαρινόπουλος


Σχόλια