23:29 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Γνωρίστε τον «Κέρβερο» που έρχεται από τις ΗΠΑ για να σας πάρει το ακίνητο που δεν μπορείτε να εξοφλήσετε

Γνωρίστε τον «Κέρβερο» που έρχεται από τις ΗΠΑ για να σας πάρει το ακίνητο που δεν μπορείτε να εξοφλήσετε

To όνομα του Κέρβερου, του μυθικού τέρατος με τα τρία κεφάλια που φυλούσε τις πύλες του Άδη έχει η εταιρία ιδιωτικών επενδύσεων η οποία είναι η πρώτη ανάμεσα στα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια η οποία αγοράζει «μπιρ παρά» πακέτα με κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, και φυσικά δεν θέλει να κρύψει με τίποτε τις πιο άγριες προθέσεις του προς όποιον δανειολήπτη αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του στεγαστικού του δανείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μόνο από το 2013 και μέχρι σήμερα, ο Κέρβερος έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο που αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ, το οποίο συναποτελείται από δάνεια τόσο εταιρειών όσο και ιδιωτών, τα οποία δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν και δείχνουν να αποτελούν βαρίδια για κυβερνήσεις αλλά και τράπεζες που ψάχνουν να τα ξεφορτωθούν, δίνοντάς τα κυριολεκτικά «όσο-όσο»…

«Τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε στο Reuters, ο Ρίτσαρντ Τόμσον, επικεφαλής της ομάδας συμβούλων στην PwC. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα ανεπιθύμητα δάνεια 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη, που βαραίνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών».

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν αποτελεί μια διόλου νέα πρακτική καθώς, η ίδια διαδικασία υιοθετήθηκε και στις ΗΠΑ όταν, κατά την περίοδο 2008-2009 και κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης των ακινήτων, οι τράπεζες πούλησαν ολόκληρα φορτηγά φακέλλων που αφορούσαν στεγαστικά δάνεια, κάτι που όπως αποδείχθηκε άνοιξε τώρα την όρεξη των κεφαλαίων αυτών και για αντίστοιχες κινήσεις στην Ευρώπη, με μια μάλιστα επιθετικότητα που δείχνει μάλλον πρωτόγνωρη.

Η μεγάλη διαφορά του Κέρβερου από τις Τράπεζες

kokkina-daneiaΠαρότι ωστόσο και θεωρητικά κάτι τέτοιο δεν θάπρεπε να αφορά τους δανειολήπτες, τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι καθόλου έτσι καθώς, οι συγκεκριμένες εταιρείες ακολουθούν ακραία επιθετικές πρακτικές προκειμένου να καταφέρουν να αποσπάσουν το ακίνητο από τον αδύναμο οφειλέτη, μια συμπεριφορά την οποία μέχρι στιγμής δεν μπορούν να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα τα ανά την Ευρώπη τραπεζικά ιδρύματα, λαμβάνοντας υπόψιν έστω και στοιχειωδώς τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις αλλά ατύπως και τις πολιτικές των κυβερνήσεων που ακολουθεί κάθε χώρα.

Όπως ανέφερε σε έκθεση της, αυτόν τον μήνα η βρετανική νομική εταιρεία Berg, υπάρχουν περιπτώσεις που επιχειρήσεις δέχθηκαν «αφόρητες πιέσεις» από τους ιδιώτες, ιδιοκτήτες πλέον των δανείων τους, που χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους από αυτές των τραπεζών. «Αναζητούν γρήγορα κέρδη και επομένως δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σχέσεις με τους “πελάτες” τους», λέει η δικηγόρος της Berg, Αλισον Λαβντέι. «Αντίθετα η τράπεζα, παραδοσιακά κοιτάζουν το ιστορικό των πελατών τους και ενδιαφέρονται για το τι μπορούν να κερδίσουν από αυτούς μακροπρόθεσμα».

Οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων, πολλές εκ των οποίων για να κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα και αποτελεσματικά έχουν αγοράσει επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε εισπράξεις δανείων, συνήθως τα καταφέρνουν καλύτερα από τις τράπεζες, αναφέρουν πηγές στο Reuters υποστηρίζοντας ότι όντας απελευθερωμένες από τους κανονισμούς που διέπουν τις τράπεζες μπορούν να πουν για παράδειγμα στον οφειλέτη να καταβάλει το 50% του οφειλόμενου ποσού (όχι της δόσης) και θα του χαριστεί το υπόλοιπο. Και έτσι κερδισμένες θα είναι.

Η Cerberus υποστηρίζει ότι ο κάθε οφειλέτης αντιμετωπίζεται δίκαια και με συνέπεια. «Το επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι ακινήτων να μην χάσουν τα σπίτια τους, να σταθεροποιηθεί η τιμή του ακινήτου και να υπάρχει μια καλή απόδοση για τους επενδυτές» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια είναι από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο χώρες που έχουν ακόμα πολλά να «δώσουν» στην Cerberus, καθώς οι τράπεζες τους έχουν ακόμα σε αταξία τους ισολογισμούς τους και οι κρατικές επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων  πρέπει να πουλήσουν μαζικά πακεταρισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η «κακή τράπεζα» της Βρετανίας για παράδειγμα πουλάει δάνεια ύψους 13 δισ. λιρών, ενώ ανάλογες συμφωνίες επιδιώκει και η ΝΑΜΑ της Ιρλανδίας, η Royal Bank of Scotland και η Lloyds.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Ιταλία, όπου οι τράπεζες θέλουν να ξεφορτωθούν «κόκκινα δάνεια» ύψους 180 δισ., ενώ πιθανή αγορά θεωρείται και η ανατολική Ευρώπη με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει ήδη παραχωρηθεί στην αυστριακή Erste πακέτο δανείων από τη Ρουμανία ύψους δυο δισ. ευρώ.

Η PwC εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα επιδιώξουν να πουλήσουν φέτος πακεταρισμένα δάνεια ονομαστικής αξίας 100 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το περσινό ρεκόρ των 91 δισ.

Η Cerberus έχει αποκτήσει περίπου 20 από αυτά τα πακέτα από τις αρχές του 2013 και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής κόκκινων δανείων.

Υψηλά στη λίστα είναι ακόμα τα επενδυτικά κεφάλαια Lone Star, Blackstone, Apollo και Oaktree και ειδικοί επενδυτές όπως οι Kildare Partners και Kennedy Wilson.

Οι επενδυτές ωστόσο πληρώνουν μόνο ένα μικρό μέρος της ονομαστικής αξίας των δανείων, αφού συχνά οι τράπεζες έχουν ήδη μειώσει την αξία του χρέους, πουλώντας τα δάνεια στα δυο τρίτα της ονομαστικής τους αξίας.

Η Cerberus για παράδειγμα, πλήρωσε το 41% της ονομαστικής αξίας δανείων συνολικού ύψους 550 εκατομμυρίων λιρών για την αγορά ενός «πακέτου» από την Royal Bank of Scotland και όταν αγόρασε Ιρλανδικά δάνεια ύψους 4,8 δισ. ευρώ, από την ίδια τράπεζα τον περασμένο Δεκέμβριο πλήρωσε μόνο το 23% της αξίας τους. Για τις τράπεζες ακόμα και με μια τέτοια έκπτωση η συμφωνία είναι συμφέρουσα.

Η Cerberus έχει κερδίσει επτά από τις λεγόμενες «mega συμφωνίες» τους τελευταίους 18 μήνες, μεταξύ αυτών το χαρτοφυλάκιο ύψους 5,6 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία «Project Αετός» από την ιρλανδική «κακή» τράπεζα NAMA και ένα αντίστοιχο με την ονομασία «Project Γοργόνα» με δάνεια από την Δανία ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας