Γολγοθάς για χιλιάδες φορολογούμενους που χάνουν τις ρυθμίσεις

Φοροτέχνες και λογιστές προειδοποιούσαν για τον «κόκκινο Ιούλιο». Ο χαρακτηρισμός τους αυτός δεν αναφέρονταν τόσο στην υποχρέωση 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων να αποπληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ, όσο στη δυνατότητα τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Επιβεβαιώνονται τώρα με το χειρότερο τρόπο, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, χάνουν τη ρύθμιση διότι δεν προλαβαίνουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους μέσα στη στενή προθεσμία των 15 ημερών.

mko-lefta-xrimatodotisi-660_2
Μέχρι την 30η Ιουνίου οι οφειλέτες θα έπρεπε να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν τις νέες υποχρεώσεις τους προς την εφορία εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που αυτές καθίστανταν ληξιπρόθεσμες.Όμως από την 1η Ιουλίου ο χρόνος που παρέχεται στον οφειλέτη για να εξοφλήσει το νέο χρέος του προς την Εφορία για να μην βγει από τη ρύθμιση των 100 δόσεων περιορίστηκε σημαντικά στις 15 ημέρες. Αυτό έγινε με παρέμβαση των Θεσμών που ήδη απο τα τέλη του 2015 επέμεναν στο να γίνεται ευκολότερη η απένταξη από τις ρυθμίσεις.

eforia411
Ένας φορολογούμενος για παράδειγμα ο οποίος είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο οποίος όφειλε να πληρώσει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2016 την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που τού έχει βεβαιωθεί, έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 16 Αυγούστου να πληρώσει τη δόση αυτή (ή να τη ρυθμίσει) για να παραμείνει στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν δεν εξοφλήσει τη δόση του μέχρι τις 16 Αυγούστου, τότε θα τεθεί αυτόματα εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Στην περίπτωση αυτή, ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών που ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είχε εντάξει στην ρύθμιση των 100 δόσεων θα καταστεί άμεσα απαιτητό από το Δημόσιο, θα αναβιώσουν όλοι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν στο ποσό αυτό και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί θα πρέπει κινηθούν εναντίον του με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με κάθε φορολογούμενο ενταγμένο στη ρύθμιση των 100 δόσεων ο οποίος θα καθυστερήσει πάνω από 15 μέρες να καταβάλει εμπρόθεσμα έστω και μία μηνιαία δόση από τον ΕΝΦΙΑ του 2016, ο οποίος θα εκκαθαριστεί στις 18 Αυγούστου.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χαθεί αν η ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν εξοφληθεί ή δεν ενταχθεί σε ρύθμιση έως τις 15/10/2016.
Αλλά και η ρύθμιση των νέων χρεών προς την εφορία δεν είναι καθόλου εύκολη περίπτωση. Σήμερα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία) υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με τον αριθμό να αυξάνεται -από τον προϊστάμενο της εφορίας- σε 24 δόσεις για πολύ έκτακτες περιπτώσεις. Ωστόσο, για να υπαχθούν οι φορολογούμενοι στη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πρέπει να καταθέτουν τα δικαιολογητικά οι ίδιοι στις εφορίες κάτι που δημιουργεί τεράστιες δυσχέρειες και τελικά οδηγεί πολλούς φορολογούμενους εκτός ρυθμίσεων.Σχόλια