Dulce de leche cheesecake με καραμελωμένη μαρμελάδα φράουλα

Dulce de leche cheesecake με καραμελωμένη μαρμελάδα φράουλα

Υλικά:

– Για τη βάση 250γρ. μπισκότα Digestive, 2κ.σ. κακάο, 70 γρ. βούτυρο λιωμένο

– Για την κρέμα 600 γρ. τυρί κρέμα, 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα(300γρ.) βρασμένο σε κατσαρόλα με νερό για 3 ώρες (dulce de leche)

– Για τη μαρμελάδα 300γρ., φράουλες, 150 γρ. ζάχαρη, 1 στικ φρέσκιας βανίλιας

 

Εκτέλεση μαρμελάδας:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες, αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στα τέσσερα, και τις πιο μικρές στη μέση τις βάζουμε στο μικροκυμάτων και τις ζεσταίνουμε καλά.Παράλληλα βάζουμε ένα τηγάνι ήκατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να κάψει πολύ καλά και ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη με δόσεις. Όταν λιώνει, τότε ρίχνουμε κι άλλη μέχρι να τελειώσει. Θέλουμε να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα, αλλά προσοχή, γιατί μικρό το όριο να καεί και να πικρίσει. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει χρώμα σαν καραμέλα πια, τότε ρίχνουμε τις ζεστές φράουλες και έπειτα το στικ βανίλιας, το οποίο κόβουμε στη μέση και παίρνουμε την εσωτερική σάρκα (αν ήταν κρύες, παγώνει κατ’ ευθείαν η καραμέλα, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούμε πολύ να την επαναφέρουμε).Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.

Για τη βάση θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μαζί με το κακάο.Έπειτα ανακατεύουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε το μίγμα σε ένα τσέρκι η ταψάκι διαμέτρου 22-24 εκατοστών (άλλη εκδοχή σε ατομικά ποτηράκια). Για την κρέμα τοποθετούμε τα υλικά στο μίξερ και ομογενοποιούμε καλά! Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη βάση μπισκότο και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε. Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του γλυκού μπορείτε να βάζετε τη μαρμελάδα επί τόπου πάνω στο κομμάτι του γλυκού την ώρα που είναι να σερβίρετε και όχι από πριν σε όλο το γλυκό.

Το dulce de leche φτιάχνεται ως εξής:

Βάζετε την κονσέρβα του ζαχαρούχου σε μια κατσαρόλα, καλύπτετε με νερό πάντα και επίσης προσθέτουμε κατά το βράσιμο νερό ώστε να είναι καλυμμένο πάντα. Βράζουμε για 2,5-3 ώρες και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα ανοίξουμε για χρήση.

Τip: Καλό είναι να βράζουμε 4-5 μαζί για οικονομία κόπου, χρόνου και ρεύματος για να έχουμε και για επόμενες χρήσεις σε συνταγές όπως π.χ. σε ένα μπανόφι. Κρατάνε και έναν χρόνο κλειστά και όταν ανοιχτούν διατηρούνται στο ψυγείο!