Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Μέχρι το 2018 σε μνημόνια, εκτός κι αν υπάρξει μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Μέχρι το 2018 σε μνημόνια, εκτός κι αν υπάρξει μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους

Την εκτίμηση ότι η χώρα θα βρίσκεται μέχρι το 2018 σε μνημόνια, εφόσον δεν υπάρχουν ενδογενείς πόροι ή δυνατότητα εξόδου στις αγορές, για να καλύψουν τις ανάγκες, έκανε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, στη Βουλή, μιλώντας στην Εξεταστική για το Μνημόνιο.

«Μακάρι να μπορούσε η χώρα να το κάνει, αύριο το πρωί να βγει από τα Μνημόνια. Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στις διεθνείς αγορές γιατί τα επιτόκια είναι εντελώς απαγορευτικά. Δεν βγαίνουμε να δανειστούμε γιατί τα spreads είναι πολύ υψηλά, είναι απαγορευτικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Λιαργκόβας, και πρόσθεσε: « Μέχρι το 2017 θα χρειαστούμε 30 με 40 δις ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες. Αν δεν έχουμε λοιπόν ενδογενείς πόρους, αναγκαστικά θα πρέπει να τα παίρνουμε αυτά τα λεφτά από έξω. Εξ ανάγκης, εξαρτόμαστε από τους διεθνείς δανειστές. Μέχρι το 2017-2018, η χώρα θα βρίσκεται σε Μνημόνια εκτός και αν υπάρξει άλλο δεδομένο».

«Ίσως μια άλλη έντιμη συμφωνία με τους εταίρους, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε σταδιακά, γιατί αυτά δεν γίνονται βραχυπρόθεσμα, να βγούμε στις αγορές. Γιατί οι αγορές είναι άγρυπνο μάτι και παρακολουθούν», πρόσθεσε σχετικά ο κ. Λιαργκόβας.

Τέλος, αναφορικά με το χρέος, ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει κούρεμα πριν το Μνημόνιο. Όπως τόνισε ο κ. Λιαργκόβας, σε μελέτη του Γραφείου είχε αναφερθεί ότι χρειαζόταν μείωση του χρέους και για να καταστεί βιώσιμο θα χρειαζόταν τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ εκτίμησε ότι και τώρα θα ήταν απαραίτητο ένα κούρεμα.Σχόλια