«Γροθιά» στο στομάχι τα στοιχεία της UNICEF για τα νεκρά προσφυγόπουλα στις ακτές της Ευρώπης

«Γροθιά» στο στομάχι τα στοιχεία της UNICEF για τα νεκρά προσφυγόπουλα στις ακτές της Ευρώπης

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεκάδες μικρά ή μεγάλα ανθρώπινα δράματα εξελίσσονται μεσοπέλαγα στο θαλάσσιο δρόμο για τις ακτές της Ευρώπης, τις ακτές της «ελπίδας» για χιλιάδες ανθρώπους, που διακινδυνεύουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν -την ίδια τους τη ζωή- για ένα «αύριο» διαφορετικό από το «σκοτεινό» χθες. Όμως για πολλούς και πολλές το όνειρο τελειώνει στα παγωμένα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Ο αριθμός-ρεκόρ θανάτων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 190 παιδιών, προκάλεσε την επείγουσα έκκληση από τη UNICEF για ανάληψη δράσης από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευκαιρία της συνάντησής τους που έλαβε χώρα στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου.

568bbbb1c4618827298b45bf

Τουλάχιστον 1.354 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν κατά την περίοδο από το Νοέμβριο 2016 έως το τέλος του Ιανουαρίου 2017, με την πλειονότητα των θανάτων να συμβαίνουν στην επικίνδυνη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, όπου 1.191 άνθρωποι φέρεται να έχουν χαθεί, σχεδόν 13 φορές ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν για την εν λόγω διαδρομή κατά την ίδια περίοδο του 2015-2016. Με τις χειμερινές καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν δυσμενώς ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αυτή η διαδρομή, αλλά και κάποιες ακόμη από την Αίγυπτο και άλλες περιοχές, θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που χάνονται στη θάλασσα υπογραμμίζει το μεγάλο κίνδυνο του ταξιδιού από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για τις κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές της Μεσογείου να κάνουν περισσότερα για να τα κρατήσουν ασφαλή», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Τζάστιν Φόρσαιθ. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής, θα μπορούσαν να σημαίνουν κυριολεκτικά τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες παιδιά που διέρχονται, ή είναι αποκλεισμένα στη Λιβύη. Χρειάζεται επειγόντως δράση τώρα» επισήμανε πριν τη Σύνβοδο της Μάλτας ο εκπρόσωπος της UNICEF.

boat libya

Η UNICEF καλεί την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να δεσμευτούν για τις ακόλουθες δράσεις για την προστασία των «ξεριζωμένων» παιδιών:

• Αποτροπή της εκμετάλλευσης και εμπορίας των παιδιών.

• Πλήρης συμμόρφωση με την αρχή της «μη επαναπροώθησης», καθώς η επιστροφή των παιδιών στην επικίνδυνη διαδρομή, ή η επιστροφή τους με βάρκες στη Λιβύη χωρίς ένα πραγματικό σχέδιο για την προστασία τους, θα προσθέσει μόνο την επιπλέον ταλαιπωρία τους.

• Δέσμευση πόρων για την ενίσχυση των προγραμμάτων προστασίας των παιδιών στη Λιβύη.

• Επένδυση σε κέντρα υποδοχής και περίθαλψης στη Λιβύη. Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας και δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν για την κράτηση των παιδιών, με βάση τη μεταναστευτική τους κατάσταση.

• Επένδυση σε αξιόπιστα προγράμματα επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης, έτσι ώστε οι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες να μη χρειαστεί να στραφούν σε διακινητές και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους.

Από την πλευρά της η UNICEF εργάζεται κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Λιβύης, παρέχοντας στα παιδιά και τις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών υπηρεσίες παιδικής προστασίας, νερό και αποχέτευση, εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και υγιεινής.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί αναφέρεται πως το βράδυ της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου, η UNICEF σε συνεργασία με την Intersos συμμετείχαν στη διάσωση 754 ανθρώπων από τα νερά της Κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 148 ασυνόδευτα παιδιά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, η ιταλική ακτοφυλακή έχει διασώσει 285 παιδιά με την υποστήριξη των UNICEF και Intersos.

JS80932662

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ακριβής αριθμός των παιδικών θανάτων δεν μπορεί να εξακριβωθεί, καθώς πολλά παιδιά πρόσφυγες το 2016 ήταν ασυνόδευτα, με τους θανάτους τους να μην έχουν καταγραφεί ή αναφερθεί.

Πηγές: UNHCR και IOM

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Σχόλια