Η Άγκυρα απευθύνει έκκληση για επαναφορά των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

Η Άγκυρα απευθύνει έκκληση για επαναφορά των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την πρόσφατη όξυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μετά την εκτέλεση ενός εξέχοντα σιίτη ιερωμένου από το Ριάντ και απηύθυνε έκκληση για την επάνοδο της ηρεμίας και την επαναφορά της διπλωματικής γλώσσας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Τουρκία ζητεί να σταματήσουν οι απειλές, να αποκατασταθεί η διπλωματική γλώσσα και να υπάρξουν αμοιβαίες εγγυήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή αφού Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει το Σάββατο 47 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ένας επιφανής σιίτης ιερωμένος. Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.

Το Ριάντ ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Ιράν μόνον όταν η Τεχεράνη θα σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις άλλων χωρών.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια