Την τρόικα στην Αθήνα και επαφές με υπουργούς θέλουν οι δανειστές

Την τρόικα στην Αθήνα και επαφές με υπουργούς θέλουν οι δανειστές

Ύστατη προσπάθεια και τελική δοκιμασία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων θεωρούν οι δανειστές τον νέο γύρο συνομιλιών που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα και στις πάλι Βρυξέλλες. Αν δεν επιβεβαιωθεί τις προσεχείς 48 ώρες ικανή πρόοδος και η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι μας χωρίζουν λίγες μέρες από την τελική συμφωνία, οι δανειστές θα ζητήσουν να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, θεωρώντας πως σπαταλιέται χρόνος χωρίς ουσία στις εξ αποστάσεως συνομιλίες τους τελευταίους μήνες.

Χθες, Δευτέρα, συνεδρίασε η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και δόθηκαν οδηγίες στην ομάδα Χουλιαράκη που εκπροσωπεί τη χώρα μας στις συνομιλίες στο Brussels Group. Κύκλοι της κυβέρνησης έλεγαν αμέσως μετά ότι η απόσταση στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό έχουν συγκλίνει σημαντικά και τις χωρίζουν μόλις 1 δισ. ευρώ. Παραδέχονταν επίσης πως στο τραπέζι βάζουν οι Θεσμοί και το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Πηγές των δανειστών έδιναν μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις. Εξέφραζαν μέχρι χθες αμφιβολίες για το εάν έχει συντελεστεί επαρκής σύγκλιση, αφήνοντας να εννοηθεί για το λόγο αυτό ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μπορεί τελικά να ξεκινήσουν ξανά την Τετάρτη και όχι σήμερα.

Είναι προφανές πως οι δυσκολίες δεν εξαντλούνται σε μια συζήτηση για μόλις 1 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ. Αλλά και τόσο μικρή ακόμα αν ήταν η απόσταση των δύο πλευρών, οι θεσμοί βλέπουν πως τα βήματα προσέγγισης γίνονται με πολύ αργά βήματα. Για τον λόγο αυτό, πηγές των δανειστών λένε πως μόνο το προηγούμενο μοντέλο με τις απευθείας συνομιλίες απεσταλμένων των τριών θεσμών με υπουργούς μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Για αυτό δεν έχουν πάψει να ζητούν να επιστρέψει η πρώην Τρόικα στην Αθήνα, για να κλείσει η συμφωνία για όλα τα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι.

Όπως όλα δείχνουν, από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη 3 Ιουνίου θα κριθεί πιθανότατα και το μέλλον του διαπραγματευτικού μοντέλου που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, για να μην αποκτήσει «στενές επαφές» με τους τρεις Θεσμούς -πλην μόνον ex officio ο κύριος Βαρουφάκης.

Αν το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Ομάδας Χουλιαράκη με τους δανειστές δεν κριθεί ικανό να «κλειδώσει» τη συμφωνία με τους δανειστές, την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στείλει και πάλι το δικό της μήνυμα για τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας στη χώρα, καθώς ο Μάριο Ντράγκι έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι δια βίας κρατάει τους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες για να μην κλείσουν τη στρόφιγγα του ELA και για να μη «κουρέψουν» τα ενέχυρα με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες.

Και αν ακόμη το επιτύχει και αυτήν την εβδομάδα, τίποτα δεν εγγυάται πως αυτό θα συμβεί και την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη για το μήνα Ιούνιο. Και αν οι δανειστές δεν πειστούν στο Brussels group να κλείσει όπως-όπως η συμφωνία, τότε το Brussels Group δεν θα έχει χρόνο ούτε και την νομιμοποίηση ίσως να διαπραγματευτεί ζητήματα που συνιστούν «κόκκινη γραμμή» και μεταστροφή της κυβέρνησης για εργασιακά και ασφαλιστικό. Με άλλα λόγια, λένε πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, χωρίς συμφωνία έως την ερχόμενη εβδομάδα τα λεγόμενα «Brussels Groups» ίσως αποτελέσουν σύντομα παρελθόν και η όποια εξέλιξη υπάρξει, θα απαιτεί πολιτικές συνομιλίες και αποφάσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στη χώρα μας.Σχόλια