H UNILEVER κλείνει την ιστορική «ΕΛΑΪΣ»- Οι αντιδράσεις των εργαζόμενων

H UNILEVER κλείνει την ιστορική «ΕΛΑΪΣ»- Οι αντιδράσεις των εργαζόμενων

  • Η ιστορική βιομηχανία κλείνει και οι εργαζόμενοι προχωρούν σε …οικειοθελείς αποχωρήσεις
  • Ποιοι ευθύνονται για την μεταφορά της παραγωγής και οι αντιδράσεις

Τη μεταφορά παραγωγής μαργαρινών που πραγματοποιείται στην Ελλάδα αποφάσισε η εταιρία Upfield, νέα ιδιοκτήτρια της ΕΛΑΪΣ, η οποία ελέγχεται από το fund της KKR.

Την απόφαση αυτή καταδικάζει η Ομοσπονδία Εργατ/λων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η νέα ιδιοκτήτρια αποφάσισε τη μεταφορά παραγωγής του ΒΙΤΑΜ soft σε μονάδα στο εξωτερικό, η οποία μέχρι πρότινος εξακολουθούσε να πραγματοποιείται στο εργοστάσιο της Unilever στου Ρέντη.

Παρά την αρχική πρόβλεψη της συμφωνίας μεταξύ Ελαίς-Unilever και Upfield-KKR για τη μεταφορά της εν λόγω παραγωγής στο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, αυτό τελικά δεν έγινε.

Σύμφωνα δε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, υπήρχε δέσμευση για την πραγματοποίηση επένδυσης 6 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Πειραιώς, αλλά κατά την τελευταία ενημέρωση που είχαν «οι μηχανές θα μεταφερθούν αρχικά στις αποθήκες και στη συνέχεια στο εξωτερικό».

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε η πώληση του εργοστασίου της Ελαίς –Unilever (στην οδό Πειραιώς) και ολόκληρος ο κλάδος μαργαρινών και ελαιολάδου, ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας που συνήψε η Unilever με το αμερικανικό fund KKR, για την εξαγορά από το δεύτερο έναντι 6,83 δισ. ευρώ όλων των δραστηριοτήτων της πρώτης στα προϊόντα επάλειψης παγκοσμίως με εξαίρεση αυτές στη Νότια Αφρική.

Η διαδικασία όσον αφορά το ελληνικό σκέλος αναμενόταν να ολοκληρωθεί εντός του 3ου τριμήνου του 2018, και αφορούσε όλη τη δραστηριότητα της «Ελαίς» – Unilever, δηλαδή την παραγωγή του ελαιολάδου «Αλτις» και των σπορελαίων, το εργοστάσιο της εταιρείας επί της οδού Πειραιώς στο Νέο Φάληρο, μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού. Επίσης, στην KKR και την Uplieft πέρασαν τα σήματα μαργαρινών Flora, «Αλτις», Becel ProActiv, Super Fresco και Βιτάμ.

«Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τα γεγονότα, η UNILEVER σχεδίασε την ουσιαστικά «εικονική» πώληση της ΕΛΑΪΣ προκειμένου να μη χρεωθεί η ίδια το κλείσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση την απόλυτη συρρίκνωση. Διακινούσε σκοπίμως δήθεν σενάρια περί επενδύσεων ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια αποκρύπτοντας τις μυστικές αποφάσεις παραγωγικής
απαξίωσης ή λουκέτου», αναφέρει η Ο.Ε.Χ.Β.Ε.

 

Η πολυεθνική UNILEVER μεθοδεύει μέσω μεταβίβασης σε fund το κλείσιμο της ιστορικής «ΕΛΑΪΣ»

Το 2018 η UNILEVER εμφανίστηκε να πουλάει τα λάδια και τις μαργαρίνες στο αμερικάνικο επενδυτικό fund KKP, γνωστό στη χώρα μας για τη δραστηριότητά του στα κόκκινα δάνεια!
Για να προχωρούν, μάλιστα, απρόσκοπτα και χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, οι διαδικασίες των «εικονικών» συναλλαγών και της μεταβίβασης, η διοίκηση της UNILEVER δεσμεύτηκε στους εργαζόμενους ότι θα επενδύσει στο εργοστάσιο της ΕΛΑΪΣ στην Πειραιώς έξι εκατομμύρια ευρώ, πριν την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΛΑΪΣ.
Ενημέρωσε δε τους εργαζόμενους πως η προαναφερόμενη επένδυση είναι μέρος της συμφωνίας παλαιού και νέου ιδιοκτήτη.
Στην πράξη, όμως, από τα εξαγγελθέντα έξι εκατομμύρια τελικά δεν επενδύθηκε ούτε ένα ευρώ. Παρά τη μη υλοποίηση της επένδυσης, η πώληση προχώρησε στην, άγνωστη για την Ελλάδα, εταιρεία UPFIELDS που όπως φαίνεται καλυπτόταν πίσω από το ΚΚP.
Ενώ και η αγοράστρια αναφέρθηκε με τη σειρά της σε σχέδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, σήμερα απαξιώνει συστηματικά και καθημερινά το εργοστάσιο φτάνοντας στο μη παρέκει.
Αυτή η κατάσταση, άλλωστε, οδήγησε σχεδόν το σύνολο των στελεχών της ΕΛΑΪΣ σε μαζικές «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από την εταιρεία.
Τελευταίο χτύπημα απαξίωσης της επιχείρησης ήταν και η εξέλιξη με την παραγωγή μαργαρινών. Την ώρα που η εταιρεία δεσμεύτηκε για τη μεταφορά της παραγωγής μαργαρινών από το εργοστάσιο του Ρέντη σε αυτό της Πειραιώς, τελικά ανακοινώθηκε ξαφνικά η παύση της παραγωγής!!! Οι μηχανές θα μεταφερθούν αρχικά στις αποθήκες και στη συνέχεια στο εξωτερικό με βάση τις καταγγελίες των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία, μόνιμα στον «αέρα» γιατί όπως φαίνεται αποτελούν αμελητέα παράμετρο στα επιχειρησιακά σχέδια της UNILEVER.
Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τα γεγονότα, η UNILEVER σχεδίασε την ουσιαστικά «εικονική» πώληση της ΕΛΑΪΣ προκειμένου να μη χρεωθεί η ίδια το κλείσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση την απόλυτη συρρίκνωση.
Διακινούσε σκοπίμως δήθεν σενάρια περί επενδύσεων ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια αποκρύπτοντας τις μυστικές αποφάσεις παραγωγικής απαξίωσης ή λουκέτου.
Οι εργοδοτικές μεθοδεύσεις, δυστυχώς, ξεφεύγουν από κάθε λογική και δεοντολογική συμπεριφορά καταπατώντας, στο όνομα του κέρδους, κάθε εργασιακό δικαίωμα και κάθε ίχνος σεβασμού στο ανθρώπινο δυναμικό.
Ως Ομοσπονδία καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας να καταδικάσουν απερίφραστα αυτές τις ενέργειες και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Η ΕΛΑΪΣ είναι ενεργό κύτταρο του παραγωγικού ιστού της Πατρίδας μας με προστιθέμενη αξία, σημαντική τεχνογνωσία και ανεξάντλητες δυνατότητες για ισχυροποίηση της θέσης της στο διεθνή ανταγωνισμό.
Ζητάμε εδώ και τώρα από τους αρμόδιους φορείς, αντί για άσκοπες, ανούσιες δηλώσεις και υποσχέσεις, να προβούν επιτέλους σε ουσιαστικές ενέργειες ελέγχου της νομιμότητας της μεταβίβασης, διασφάλισης της βιωσιμότητας και των θέσεων εργασίας καθώς και διαφύλαξης εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού.
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταδικάσουν τις απαράδεκτες συμπεριφορές της πολυεθνικής UNILEVER.
Η Ο.Ε.Χ.Β.Ε. στέκεται δίπλα στους συναδέλφους της ΕΛΑΪΣ με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο. Στηρίζουμε τον αγώνα και τις προσπάθειές τους για τη διασφάλιση της δουλειάς τους μέσα και από την ανάπτυξη της ιστορικής αυτής επιχείρησης.

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ!


Σχόλια