0:56 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Handelsblatt: Τσίπρας & Αβραμόπουλος στα πρόσωπα που απογοήτευσαν περισσότερο μέσα στο 2015

Handelsblatt: Τσίπρας & Αβραμόπουλος στα πρόσωπα που απογοήτευσαν περισσότερο μέσα στο 2015

Στα πρόσωπα που μέσα στο 2015 απογοήτευσαν περισσότερο, και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του κόσμου από αυτούς, συγκαταλέγεται ο Έλληνα πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη Handelsblatt.

«Η απόσταση ανάμεσα στις υποσχέσεις και στην πραγματικότητα πουθενά αλλού δεν είναι μεγαλύτερη από ό,τι στην Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα για τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, την εκδίωξη της τρόικας, την ακύρωση της δανειακής σύμβασης, αυξήσεις στις συντάξεις και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 1.300 ευρώ.

Η πραγματικότητα σήμερα είναι διαφορετική: «Η οικονομία είναι σε καθοδική πορεία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να παρακαλέσει τους Ευρωπαίους εταίρους για νέα δάνεια και να αποδεχθεί νέες περικοπές, ώστε να αποτρέψει την απειλούμενη χρεοκοπία. Οι συντάξεις μειώνονται περαιτέρω, το άχθος του χρέους γίνεται όλο και βαρύτερο».

Αντίστοιχα η Handelsblatt, αναφέρεται στα «μεγάλα σχέδια» του επιτρόπου Μετανάστευσης, τα οποία είχαν ελάχιστο τελικό αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

«Η προσφυγική κρίση συγκλονίζει εκ θεμελίων την Ευρώπη. Στην ΕΕ ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει υψηλές προσδοκίες, οι οποίες αποδεικνύονται πάνω από τις δυνάμεις του. Δεν προλαβαίνει η υπηρεσία του να υποβάλει προτάσεις, και οι εθνικές κυβερνήσεις αρχίζουν να τις αποδομούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η διαμάχη για τον διαμοιρασμό των προσφύγων με βάση προκαθορισμένες ποσοστώσεις», επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο.

Θετικά είναι τα σχόλια της εφημερίδας για τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Όταν στα τέλη του 2014 ανέλαβε το αξίωμά του, έδωσε μία υπόσχεση: ότι, υπό την ηγεσία του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι κάτι περισσότερο από μία απλή διοικητική αρχή. Ότι θα μετατρέψει τις Βρυξέλλες σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο εξουσίας και θα διαπραγματεύεται ως ίσος προς ίσον με τους ευρωπαίους ηγέτες. Κάνοντας τον απολογισμό, έναν χρόνο μετά, πρέπει κανείς να παραδεχθεί ότι οι υποσχέσεις αυτές έχουν εκπληρωθεί».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ελληνική κρίση. «Στην αρχή επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη προς τον όχι εντελώς αξιόπιστο πρωθυπουργό Τσίπρα», εκτιμά η Handelsblatt, «αλλά αργότερα άρχισε να υιοθετεί πιο σκληρή στάση. Αυτό έφερε αποτέλεσμα. Ο Τσίπρας υποχώρησε, αποδέχθηκε τους όρους των δανειστών, και η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Μία νίκη για τον Γιούνκερ».

Σε άλλο σχόλιο της εφημερίδας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι, λόγω προσφυγικής κρίσης, η Άνγκελα Μέρκελ εξαρτάται πλέον περισσότερο από τον Αλέξη Τσίπρα, απ’ ό,τι αντιστρόφως.

«Το καλοκαίρι ήταν ο Τσίπρας που ήθελε κάτι, δηλαδή δάνεια δισεκατομμυρίων, τώρα είναι η Μέρκελ (που θέλει κάτι), δηλαδή των έλεγχο των ελληνικών συνόρων. Δεδομένου ότι για τη Μέρκελ η επίλυση της προσφυγικής κρίσης είναι πιο σημαντική από εκείνη της ελληνικής κρίσης, μπορούμε να υποθέσουμε ότι την επόμενη χρονιά θα δούμε και άλλες καθυστερήσεις στο (ελληνικό) μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας