ΗΠΑ: Η μάχη στο νέο Κογκρέσο ξεκινάει – «Ξηλώνουν» έναν-έναν τους νόμους Ομπάμα

ΗΠΑ: Η μάχη στο νέο Κογκρέσο ξεκινάει – «Ξηλώνουν» έναν-έναν τους νόμους Ομπάμα

Αμερικανικές εκλογές: Το αμερικανικό Κογκρέσο συνέρχεται σήμερα Τρίτη 3 Ιανουαρίου για πρώτη φορά υπό τη νέα σύνθεσή του και τον έλεγχο των ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία, έτοιμο να καταργήσει μεγάλα τμήματα του ασφαλιστικού νόμου του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και να επαναφέρει σε προηγούμενο καθεστώς κανονισμούς για το περιβάλλον και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, χωρίς να αποκλείονται και οι διαμάχες γύρω από τις επιλογές του νεοεκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργικό του συμβούλιο.

Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το ότι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις επηρέασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και θα ήταν ανεύθυνο να σπεύσει κανείς να εξαγάγει συμπεράσματα πριν υπάρξει οριστικό πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε σήμερα (3/1) ένας εκπρόσωπος του εκλεγμένου ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά την υπόσχεσή του να ενώσει μια βαθιά διαιρεμένη χώρα, ο Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου ηγούμενος ενός Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο από τις πρώτες μέρες κιόλας θα προωθήσει νομοσχέδια στο Κογκρέσο χωρίς ιδιαίτερη – ίσως και καμία – υποστήριξη από τους δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, (2/1) ο Τραμπ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας με λιγότερο από τους μισούς Αμερικανούς να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διαχειριστεί μια διεθνή κρίση, να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις με σύνεση ή να αποτρέψει σημαντικά ηθικά ολισθήματα στην κυβέρνησή του.

Ηγετικά στελέχη των δημοκρατικών προειδοποίησαν ότι επίκειται μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό που εφάρμοσε ο πρόεδρος Ομπάμα (το Affordable Care Act, γνωστό εν συντομία ως «Obamacare»), ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να συμπεριλάβει συνολικά 13,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το οποίο στοχεύει στην ιατρική κάλυψη οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων και στην επέκταση της κάλυψης για άλλους ασφαλισμένους.

Ο Ομπάμα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο, Τετάρτη (4/1), με τους δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για να συζητήσουν στρατηγικές ώστε να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ρεπουμπλικανών στο πρόγραμμα.

Ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πένς θα συναντηθεί με τους ρεπουμπλικανούς της Βουλής την ίδια μέρα για να τους συσπειρώσει με σκοπό την κατάργηση του προγράμματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico.

Τις ερχόμενες εβδομάδες οι ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να προωθήσουν νομοσχέδια στο Κογκρέσο με διαδικασίες που δεν απαιτούν τη συναίνεση των δημοκρατικών. Με νομοσχέδιό τους το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί αναμένεται να καταργηθεί το Obamacare, αλλά και να αναβάλλει την εφαρμογή των αλλαγών για δύο ή τρία χρόνια ενώ διατηρείται μέρος του νόμου.

«Θα πολεμήσουμε τόσο σκληρά όσο ποτέ για να προστατέψουμε το ACA (από τα αρχικά του νομοσχεδίου Ομπάμα)», είπε ο βουλευτής Στένι Χόγιερ, δεύτερος τη τάξει δημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Χόγιερ και η επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόσι είπαν ότι θα ξεκινήσουν μια προσπάθεια κινητοποίησης του κόσμου για το Obamacare, εξηγώντας τους τις επιπτώσεις από την κατάργησή του οι οποίες θα ζημιώσουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Επί πολλά χρόνια, οι ρεπουμπλικανοί βάλλουν ενάντια στο πρόγραμμα, επιμένοντας ότι είναι ανέφικτο και ότι εμποδίζει την αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τον έλεγχο του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν νόμο κατάργησής του.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια