Οι 10 παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό – Έρχονται αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ & φορολογία εισοδήματος

Οι 10 παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό – Έρχονται αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ & φορολογία εισοδήματος

Τις 10 παρεμβάσεις που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο φορολογικό, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, και την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας σε ημερίδα για τον Προϋπολογισμό, που οργάνωσε το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε δύσκολο τον προϋπολογισμό του 2016, «και ως προς το περιεχόμενο, και ως προς το τι αναγκαστήκαμε να βάλουμε στις προβλέψεις του», και περιέγραψε τις δέκα παρεμβάσεις στα φορολογικά, που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο:

– Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. «Θα υπάρχει ισορροπία για να εξυπηρετεί και την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του μέτρου».

– Περιουσιολόγιο. Μέσα στο Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στη φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

– Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. «Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις, για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ».

– Το Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

– Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.

– Νομοσχέδιο για το φόρο, που θα αντικαταστήσει ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι «πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα».

– Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

– Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.

– Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.

– Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι σε αυτά τα δέκα μέτρα, προστίθενται άλλα δύο που θα ξεκινήσουν άμεσα:

Το πρώτο είναι η σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου του 2016, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το οικονομικό επιτελείο, οι φορολογούμενοι δε θα μαζεύουν αποδείξεις για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ.

Έτσι, όποιος χρησιμοποιεί την πιστωτική ή τη χρεωστική κάρτα για τις αγορές δε θα είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώνει αποδείξεις. Το σύστημα TAXIS υπουργείου θα ενημερώνεται αυτομάτως και επομένως όταν οι φορολογούμενοι θα κάνουν τη φορολογική δήλωση δε θα χρειάζεται να ψάχνουν για αποδείξεις. Θα είναι γραμμένες στη φορολογική τους δήλωση που θα κληθούν να συμπληρώσουν.Σχόλια