Οι αυταπάτες ενός άνευ γραβάτας «αριστερού» πρωθυπουργού

Οι αυταπάτες ενός άνευ γραβάτας «αριστερού» πρωθυπουργού

ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ… «ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ»

giannis-kritsantwnhsΓράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης

Οι «διαπραγματεύσεις» και μάλιστα «σκληρές», πέθαναν. Τώρα τις λένε «διαβουλεύσεις». Τι σόι διαπραγμάτευση είναι αυτή όταν οι «θεσμοί» γράφουν μόνοι τους τις απαιτήσεις τους και η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχτεί για να κλείσει η περίφημη δεύτερη αξιολόγηση;

Για να εξηγούμαστε: Αυτά που γράφουν μόνοι τους οι «θεσμοί» και απαιτούν στη συνέχεια, δεν είναι τίποτε άλλο παρά… αντιγραφή των mail της τρόικας εσωτερικού (ΣΕΒ, πολυεθνικές εδρεύουσες εδώ και Τραπεζίτες) που στέλνονται έξω και επιστρέφουν ως απαιτήσεις της ευρωπαϊκής τρόϊκας δηλαδή Σόϊμπλε – Ντάϊζελμπλουμ –Μοσκοβισί (το ΔΝΤ συμμετέχει απλώς ως… «τραβάτε με κι ας κλαίω»).

Το τι συνομολογήθηκε σε εκείνη την περίφημη 17ωρη «διαπραγμάτευση» μεταξύ Τσίπρα και δανειστών, κανείς δεν έμαθε ή τουλάχιστον σε μέσες άκρες. Μήνες μετά μια-μια βγαίνουν οι συμφωνημένες λεπτομερείς απαιτήσεις των «θεσμών». Και τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι με τη δεύτερη αξιολόγηση, η «αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα δίνει και τα υπόλοιπα. Δηλαδή ότι απέμεινε. Δηλαδή όλα, μέσα στην πρεμούρα της να κλείσει όπως-όπως η δεύτερη αξιολόγηση. Π.χ. ομαδικές απολύσεις (στα παλαιότερα των υποδημάτων τής άξιας μαθήτριας Κατρούγκαλου κας. Αχτσιόγλου, το τι ορίζει η νομοθεσία), νέος εργασιακός νόμος-ζούγκλα, καμία εγγύηση για απολυμένους σε μια χώρα με τρομερό ποσοστό ανεργίας, κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων πρόνοιας και άλλα τέτοια ωραία.

Κι όλα αυτά, με την ελπίδα ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα πει το Eurogroup, «οκ, τα εφαρμόσατε όλα, πάμε τώρα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους». Ο Τσακαλώτος βέβαια, δεν θέλει να «του κλωτσήσουν το τενεκεδάκι πάρα κάτω» όπως λέει, αλλά είναι 100% σίγουρο ότι ο παρανοϊκός Σόιμπλε θα τον κλωτσήσει στο κεφάλι (μέσω του λόμπυ που διαθέτει στο Eurogroup) λέγοντάς του «έχετε πολλά να κάνετε ακόμη». Και βέβαια το νεότερο «ζείτε πάνω από τις δυνατότητές σας», για να μεταθέσει τη συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές. Αυτός βέβαια ζει από τους τόκους που εισπράττει από το Νότο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ο μόνος που κινείται επιθετικά και με σκληρή γλώσσα στις διάφορες κατά καιρούς παρανοϊκές απαιτήσεις του Βερολίνου, είναι ο Ρέντζι. Τώρα όμως, μέσα στην πρεμούρα της αξιολόγησης κι αυτόν τον έχουμε «γραμμένο», μην τυχόν και δείξουμε κακή διαγωγή στο Eurogroup.

Ποιος πιστεύει ότι μετά τις 5 Δεκεμβρίου, μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος; Νομίζω κανείς. Μόνο ο πρωθυπουργός… άνευ γραβάτας έχει τέτοιες «αυταπάτες». Αλλά τότε θα τα έχει δώσει όλα. Όλα; Όχι. Μόνο η… Ακρόπολη έμεινε.Σχόλια