Οι αγρότες αποφασίζουν για τις κινητοποποιήσεις

Οι αγρότες αποφασίζουν για τις κινητοποποιήσεις

Στις δύο κρίσιμες πανελλαδικές συσκέψεις στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και στη Νίκαια της Λάρισας κρίνεται η πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων, την ώρα που χιλιάδες τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους.

Σήμερα στήνεται το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής. Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά, ενώ στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα η ακριβής ώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν περισσότερα από 800  τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο εκ νέου από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα.  Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια ‘Αννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνει δίωρος αποκλεισμός». Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Σε διάλογο καλεί ο Β. Αποστόλου

Εν τω μεταξύ πρόσκληση  διαλόγου απηύθυνε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγελης Αποστόλου, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα μαζί με τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στους μικρομεσαίους αγρότες που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του πρωτογενούς τομέα».

Επιθυμούμε το διάλογο με τους αγρότες και είμαστε πρόθυμοι να πάμε σε όποιο μπλόκο θέλουμε και να τους ενημερώσουμε, αρκεί να διασφαλίζονται οι συνθήκες διαλόγου, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την κύρωση από την Ελλάδα της κοινοτικής οδηγίας Solvency ΙΙ για την ιδιωτική ασφάλιση.»Δεν φορολογούμε τους αγρότες με τεκμαρτό τρόπο, αλλά με λογιστικό, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα και στα έξοδα περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές» είπε ο κ. Αλεξιάδης και υποστήριξε ότι, οι αγρότες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. «Δεν αλλάζουμε τίποτε από όσα ίσχυαν έως τώρα» συνέχισε. «Το μόνο που αλλάζει είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στο 26%, με διάταξη» που, όπως είπε, «ψήφισαν το καλοκαίρι 221 βουλευτές».

 

«Όχι» αγροτών σε διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα

Αρνητικοί σε πιθανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό εμφανίζονται οι αγρότες , απορρίπτοντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συζήτηση των δυο πλευρών σε ότι αφορά την εύρεση λύσης  για το ασφαλιστικό.

Οι αγρότες, οι οποίοι σκληραίνουν τη στάση τους και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ανά την επικράτεια, ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου που έχει κατατεθεί ως πρόταση στους δανειστές ως προαπαιτούμενο για την έναρξη συνομιλιών με την κυβέρνηση από μηδενική βάση.

Εκπρόσωπος των αγροτών τόνισε μετά τη συνεδρίαση πως θα παραμείνουν στους δρόμους, «χωρίς να βιάζονται» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον πρόσθεσε πως προσανατολίζονται στο πλείσιμο επ” αόριστον του εθνικού δικτύου.

Πλέον, μετά και από αυτή την εξέλιξη αναμένεται η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

 Σχόλια