Η Άνγκελα Μέρκελ το «πρόσωπο της χρονιάς» για το Γαλλικό Πρακτορείο – Τσίπρας & Βαρουφάκης στη λίστα των «10» του AFP

Η Άνγκελα Μέρκελ το «πρόσωπο της χρονιάς» για το Γαλλικό Πρακτορείο – Τσίπρας & Βαρουφάκης στη λίστα των «10» του AFP

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι το πρόσωπο της χρονιάς για το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο συμπεριέλαβε στη σχετική λίστα των δέκα ανθρώπων που επηρέασαν το παγκόσμιο σκηνικό το 2015, τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, που νωρίτερα μέσα στον μήνα είχε χαρακτηριστεί πρόσωπο της χρονιάς και από τους Times, επελέγη, σύμφωνα με το AFP, λόγω των χειρισμών της στην ελληνική κρίση και στο προσφυγικό ζήτημα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τους δύο πολιτικούς ακολουθεί στην τρίτη θέση ο Πάπας Φραγκίσκος.

Οι κάτοικοι του Παρισιού που «δεν νικήθηκαν από τον φόβο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους», καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση, ενώ ακολουθεί ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.

Η νομπελίστρια και ακτιβίστρια πολιτικός από την Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου, βρίσκεται στην έκτη θέση, ενώ στην έβδομη φιγουράρει ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ισοψηφούν στην όγδοη θέση για «την αντίστασή τους στις πολιτικές λιτότητας που ζητήθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα».

Προτελευταίο στην λίστα το AFP τοποθετεί τον Σεπ Μπλάτερ, έκπτωτο πρόεδρο της FIFΑ, ενώ την τελευταία θέση μοιράζονται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και ο Ιρανός ομόλογός του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Σημειώνεται ότι η σχετική ψηφοφορία για την ανάδειξη των προσώπων της χρονιάς έγινε από όλους τους συντάκτες του Γαλλικού Πρακτορείου, όλων των υπηρεσιών του ανά τον κόσμο.Σχόλια