Οι BRICS απέκτησαν το δικό τους Ταμείο, στέλνοντας έτσι ηχηρό μήνυμα στη Δύση

Οι BRICS απέκτησαν το δικό τους Ταμείο, στέλνοντας έτσι ηχηρό μήνυμα στη Δύση

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, γνωστές και ως BRICS, μετά από τρία χρόνια διεργασιών εγκαινίασαν τη νέα αναπτυξιακή τους τράπεζα τη New Development Bank (NDB). Πρόκειται για μια απάντηση των πέντε αναδυόμενων οικονομιών στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, και ένα μήνυμα προς τη Δύση πως πλέον δεν εξαρτώνται από τα δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin: «Η νέα τράπεζα θα είναι μέρος ενός συστήματος μέτρων τα οποία θα εφαρμόζονται για να προλαμβάνουν και να εμποδίζουν την οικονομική παρενόχληση χωρών οι οποίες δεν συμφωνούν με συγκεκριμένες αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους»!

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σε.Λαβρόφ τόνισε: «Η σύνοδος επιβεβαίωσε πως εκφραζόμενα ενάντια στα μονόπλευρα βήματα στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, τα μέλη της ομάδας BRICS δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση, αλλά προσφέρονται να συνεργαστούν για να υπάρξουν συλλογικές προσεγγίσεις για την επίλυση όλων των (παγκόσμιων) ζητημάτων», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η NDB δεν είναι, ακόμα, μια κανονική τράπεζα αλλά ένα ίδρυμα, μιας και τα πρώτα προγράμματα χρηματοδοτούνται με το αρχικό κεφάλαιο των 50 δις δολαρίων. Όταν εξαντληθούν τα χρήματα αυτά η αναπτυξιακή τράπεζα θα στραφεί προς τις αγορές, οι οποίες θα στηρίξουν το νέο εγχείρημα μόνο αν τα προγράμματά της στεφθούν με επιτυχία.Σχόλια