«Οι δανειστές δεν έχουν θέσει θέμα 13ου και 14ου μισθού»

«Οι δανειστές δεν έχουν θέσει θέμα 13ου και 14ου μισθού»

Οι θεσμοί δεν έχουν θέσει θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στη διαβούλευση στα εργασιακά δηλώνει στο Έθνος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις που σκοπό έχουν να παρατείνουν την αβεβαιότητα» υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο κρίσιμο μέτωπο των μισθών και κυρίως του κατώτατου μισθού, το διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι η διασύνδεση με το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο η Αθήνα φιλοδοξεί να επαναφέρει σε ουσιαστική ισχύ. Από την πλευρά τους, οι πιστωτές επιθυμούν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα πράγματα να παραμείνουν λίγο – πολύ ως έχουν ώστε να ρυθμίζεται το μισθολογικό από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τα σκληρότερα μέτρα, τη φορολογική και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση εφάρμοσε ήδη κατά την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης της, αλλά οι καρποί τους δεν είναι ακόμη εμφανείς και αναμένεται ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα υπάρξει και πάλι ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μετά θα υποχωρήσει η απογοήτευση των ανθρώπων, ενώ μακροπρόθεσμα πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η Ελλάδα υπήρξε η σκηνή για ένα κοινωνικό πείραμα , στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκονταν μία ακραία μορφή του νεοφιλελευθερισμού, όπως στη Χιλή του Πινοσέτ, ωστόσο το πείραμα απέτυχε και η θεραπεία ήταν πιο θανατηφόρα από την ασθένεια, και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί ένα νέο πείραμα, που όμως είναι ένα κοινωνικό πείραμα.

 Σχόλια