Η δεύτερη εκλογική διαδικασία στη ΝΔ αναμένεται ιδιαίτερα αμφίρροπη

Η δεύτερη εκλογική διαδικασία στη ΝΔ αναμένεται ιδιαίτερα αμφίρροπη

Τρομερά αμφίρροπη αναμένεται να είναι η μονομαχία του δεύτερου γύρου για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία δημιουργούν.

Αφενός η επισημοποίηση της στήριξης που παράσχει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Άδωνις Γεωργιάδη, και αφετέρου οι πληροφορίες που θέλουν την απόσταση που χώρισε στον πρώτο γύρο τον προπορευόμενο Ευάγγελο Μεϊμαράκη μπορεί να αποδειχθεί, εν τέλει, μονοψήφια.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι από τα 1062 εκλογικά τμήματα από τα συνολικά 1251 τμήματα. Απομένουν δηλαδή άλλα 189 εκλογικά τμήματα, τα οποία όπως είπε ο κ. Τραγάκης προέρχονται κυρίως από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

– Ευάγγελος Μεϊμαράκης: 39,51%

– Κυριάκος Μητσοτάκης: 28,27%

– Απόστολος Τζιτζικώστας: 21,15%

– Άδωνις Γεωργιάδης: 11,07%.

Αρκετοί, είναι εκείνοι βέβαια που εξέφρασαν την απορία τους για την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ανακοίνωση των αναλυτικών αποτελεσμάτων.

Πολύ περισσότερο που ενώ αρχικά η δικαιολογία ήταν ότι δεν είχαν φθάσει εγκαίρως φαξ από απομακρυσμένες περιοχές, απεδείχθη τελικά ότι τα στοιχεία που έλειπαν προερχόταν από τμήματα του λεκανοπεδίου Αττικής, στο οποίο ο κ. Μεϊμαράκης κατέγραφε υψηλότερο ποσοστό από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε: «Μπορώ να εκφράσω όλη τη ΝΔ, δεν είμαι συνιστώσα».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως εκφράζει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και πως οι πολίτες «έστειλαν ένα μήνυμα στον κ. Τσίπρα πως από τις αρχές του 2016 δεν θα παίζει μονος του μπάλα όποιος κι αν βγει πρόεδρος της ΝΔ».

«Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσω τον κ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές. Είμαι ακριβώς το αντίθετο από τον κ. Τσίπρα», συμπλήρωσε.

«Το αποτέλεσμα αυτό για εμένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Μην ξεχνάτε ότι κατέβηκα χωρίς συμμαχίες. Κατάφερα και κινητοποίησα κόσμο που ενδιαφέρθηκε ξανά για την ουσία της πολιτικής. Ειπα πολύ τολμηρά πράγματα που μπορεί και να ενόχλησαν κάποιους. Εβαλα ένα μεγάλο στοίχημα, για να δω αν υπάρχει κόσμος που μπορεί να δεχτεί αυτό τον πολιτικό λόγο. Τώρα, όσον αφορά τη διαφορά με τον Μεϊμαράκη πιστεύω ότι είναι απολύτως αναστρέψιμη. Όποιος κι αν κερδίσει, σίγουρα δεν αμφισβητείται η ενότητα της ΝΔ», δήλωσε.

«Μπορεί να έπαιξε ρόλο η παρέμβαση Καραμανλή στο αποτέλεσμα. Αλλά εγώ δεν έχω αναφορές σε οικογενειακή ιστορία. Ετσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Δεν με ενόχλησε η παρέμβασή του. Αν ήθελε να πει κάτι συγκεκριμένο, θα το έλεγε ξεκάθαρα. Για μένα όλοι οι τέως είναι πολύτιμοι. Εχω μιλήσει και με τον κύριο Καραμανλή και τον κύριο Σαμαρά. Το σύνθημά μου είναι ΝΔ από την αρχή. Να την φέρουμε στο 2016», διευκρίνισε και συνέχισε:

«Η μεγάλη κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία είναι η ΝΔ. Κάποιοι ψήφισαν εμένα γιατί πιστεύουν σε μια νέα ΝΔ. Στο β’ γύρο εκτιμώ ότι ξεκινάμε από το μηδέν», αυτή είναι η άποψή μου.

Αντώνης Σαμαράς

Κύκλοι του περιβάλλοντος του Αντ. Σαμαρά άφησαν αιχμές για τη στάση του κ. Καραμανλή, τονίζοντας πως «ο κ. Σαμαράς ήταν ο μόνος που δεν αναμείχθηκε ενεργά τις εσωκομματικές εκλογές», φέροντας ως παράδειγμα τη Μεσσηνία, όπου ο κ. Μεϊμαράκης ήταν πρώτος με 31% και ακολούθησε με 27% ο κ. Μητσοτάκης, με 21% κ. Τζιτζικώστας και με 20% ο κ. Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι τρεις είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση στήριξης του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι πρώτον πρέπει να υπάρξει ανανέωση στην παράταξη, δεύτερον γιατί έχουν διαφορετική πολιτική αφετηρία (εκείνος ως δεξιός και ο κ. Μητσοτάκης ως κεντρώος) «και μπορούμε να εκφράσουμε την κεντροδεξιά στην πράξη» και τρίτον γιατί, όπως είπε, ως υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά «είχαμε άψογη συνεργασία και προχωρήσαμε μαζί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις».Σχόλια