Η διαφημιστική δαπάνη τραπεζών προς ΜΜΕ στην ατζέντα της Εξεταστικής για τα δάνεια

Η διαφημιστική δαπάνη τραπεζών προς ΜΜΕ στην ατζέντα της Εξεταστικής για τα δάνεια

Και τη διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών προς τα μέσα ενημέρωσης θα ελέγξει η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Την σχετική απόφαση έλαβε η Εξεταστική ύστερα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα η Εξεταστική Επιτροπή θα ζητήσει από όλες τις συστημικές τράπεζες τη διαφημιστική δαπάνη των τελευταίων 10 ετών, από το 2006. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή (πρότεινε να ξεκινήσει η έρευνα από το 2002), το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Η ΝΔ καταψήφισε (με τον Δημήτρη Σταμάτη να επισημαίνει πως κατά την γνώμη του κόμματος είναι παράνομη η απόφαση), ενώ «παρών» δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «θα διερευνήσουμε αν τηρούνται οι κανόνες διαφήμισης στην περίπτωση που υπάρχει και άλλη σχέση (δανειακή) της τράπεζας με το μέσο ενημέρωσης».

Την πρόταση υπέβαλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία επισημαίνοντας πως από τις λίστες της τραπεζικής διαφημιστικής δαπάνης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα προκύπτει ότι «τα πέντε συστημικά «μαγαζιά» στο χώρο των μίντια μοιράζονται το 70% της διαφημιστικής πίτας από τις τράπεζες κατά το 2015».

Από την πλευρά της ΝΔ οι Μάκης Βορίδης, Νότης Μηταράκης και Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξαν ότι η Εξεταστική «δεν έχει εντολή» από την Ολομέλεια για τον έλεγχο αυτό. «Μπορεί η πλειοψηφία να νομίζει ότι μπορεί να κάνει τον δεσπότη Παναγιώτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι παράνομο», είπε ο κ. Σταμάτης.

«Υποχρέωση της επιτροπής να διερευνήσει όχι μόνο τα θαλασσοδάνεια, αλλά και την διαφήμιση που δόθηκε», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Για αναζήτηση «θορύβου εκτός αιθούσης» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου. «Μην ανησυχείτε για θόρυβο, απλές λίστες θα είναι εύληπτες και εύλογες», του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Αυτό που κάνετε είναι καρικατούρα. Από πλευράς μας έχετε το ελεύθερο να κάνετε ότι θέλετε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί μήπως χρειάζεται «επέκταση» της εντολής της Ολομέλειας της Βουλής.

«Αν διαπλέκεται η διαφημιστική δαπάνη με το δάνειο που έχει με μία τράπεζα και δεν αποπληρώνεται, δεν πρέπει να διερευνηθεί;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Λάππας επισημαίνοντας ότι «ο εισαγγελέας όταν ερευνά μία υπόθεση δεν περιορίζεται από την εντολή που έχει για την προκαταρκτική εξέταση».

«Με τις διαφημίσεις ασκείτο χειραγώγηση. Επειδή τα λεφτά είναι πολλά – μόνο το 2015 είναι 45 εκατ.– ας το εξετάσουμε», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλιας. «Να διερευνήσουμε όλους τους τρόπους χρηματοδότησης, που είναι και η διαφήμιση. Θα δείτε ότι τους έδιναν διαφήμιση ενώ δεν είχαν πληρώσει την δόση του δανείου», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

Στην Επιτροπή έχουν φτάσει δεκάδες φάκελοι με στοιχεία από τα τραπεζικά ιδρύματα για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα. Η Επιτροπή έδωσε περισσότερο χρόνο για τα δάνεια που είναι σε ευρώ και θέτει σε δεύτερη μοίρα τα δάνεια που είναι σε δραχμές και έχουν αποπληρωθεί. Όλα τα στοιχεία θα τοποθετηθούν σε αίθουσα της Βουλής.

Πηγή: naftemporiki.grΣχόλια