Η ΕΕ κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία μετά τη διαμαρτυρία για το τραγούδι που σατίριζε τον Ερντογάν

Η ΕΕ κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία μετά τη διαμαρτυρία για το τραγούδι που σατίριζε τον Ερντογάν

Το δάχτυλο στην Άγκυρα κουνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από παρέμβαση της Τουρκίας αναφορικά με ένα τραγούδι που μεταδόθηκε από τη γερμανική τηλεόραση και σατίριζε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Τουρκία για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με το συγκεκριμένο τραγούδι, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΕ, η οποία μέσω της εκπροσώπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σχολίασε ότι «Η κίνηση αυτή δεν μοιάζει να ευθυγραμμίζεται με την υποστήριξη της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, που είναι αξίες τις οποίες η ΕΕ υποστηρίζει πολύ».

Η ίδια σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «πιστεύει πως αυτό απομακρύνει μάλλον την Τουρκία από την ΕΕ, παρά τη φέρνει πιο κοντά μας».

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που ανέφερε πως η ελευθεροτυπία δεν είναι διαπραγματεύσιμη για τη Γερμανία στις συνομιλίες της με την Τουρκία. «Κατέστη σαφές ότι παρόλα τα κοινά συμφέροντα που έχουν η Γερμανία και η Τουρκία, η άποψη για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία της έκφρασης δεν είναι διαπραγματεύσιμη για μας», πρόσθεσε.

Το σατιρικό τραγούδι «Erdowie, Erdowo, Erdogan», το οποίο μεταδόθηκε στις 17 Μαρτίου στην εκπομπή «extra 3» του δημόσιου περιφερειακού καναλιού NDR, αφορά κυρίως στα πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου που έχει καταφέρει ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος, ενώ επικρίνει και τις φαραωνικές δαπάνες που έγιναν για την κατασκευή του πολυτελούς μεγάρου του κοντά στην Άγκυρα.

«Ζει τη μεγάλη ζωή, αυτός ο φανφαρόνος του Βοσπόρου, ένας δημοσιογράφος που γράφει αυτό που δεν αρέσει στον κ. Ερντογάν βρίσκεται την επομένη πίσω από τα κάγκελα», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επίμαχοι στίχοι.Σχόλια