Οι εκδηλώσεις του Μegaron Plus για το πρώτο τρίμηνο της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016

Οι εκδηλώσεις του Μegaron Plus για το πρώτο τρίμηνο της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016

Σεπτέμβριος

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00
«Βγαίνοντας στην επιφάνεια – Η ιστορία του Greg Louganis»
Ομιλία του Greg Louganis

Σε συνεργασία με τη ΜΗΚΥΟ Κέντρο Ζωής – Για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS

Yπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Ο Greg Louganis, από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών στις καταδύσεις επέλεξε το Μέγαρο για μία και μοναδική ομιλία του, με θέμα την οροθετικότητα και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, εγκαινιάζοντας τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων του Megaron Plus.
Σκοπός του διάσημου Ολυμπιονίκη είναι να ευαισθητοποιήσει τους ακροατές ώστε να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση τους απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV ή/και το AIDS στην Ελλάδα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη ΜΗΚΥΟ Κέντρο Ζωής – Για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS (βραβευμένη για το έργο της από την ελληνική Πολιτεία). Προλογίζει ο Κωστής Χατζημωράκης, Διευθυντής του Κέντρου Ζωής.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00
Γνωριμία και συζήτηση με τον Jo Nesbo
O νορβηγός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας
συναντά τους έλληνες αναγνώστες του

Σε συνεργασία με τη Νορβηγική Πρεσβεία, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών
και τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 18:30

Ο σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo [Τζο Νέσμπο], που επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και δη την Κάλυμνο –όπου απολαμβάνει τις ομορφιές του νησιού– έρχεται στην Αθήνα, για να συναντήσει τους έλληνες αναγνώστες του. Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Megaron Plus, ο πολυβραβευμένος νορβηγός συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή του, Χάρι Χόλε. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο νορβηγός πρέσβης, κ. Jørn Eugene Gjelstad. Μετά το τέλος της συζήτησης, ο «σκοτεινός πρίγκιπας» του αστυνομικού μυθιστορήματος, που έχει καθηλώσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο με τις συναρπαστικές ιστορίες του, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30)
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30)
Έναρξη και λήξη του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών, τον Δήμο Αθηναίων και το Μουσείο Μπενάκη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 18:00

Το Μέγαρο ανοίγει και φέτος ένα παράθυρο στην ποίηση και φιλοξενεί την έναρξη (21.9) και τη λήξη (26.9) του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών (Athens World Poetry Festival), το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών, την πρώτη λέσχη ποιητών στη χώρα μας, τον Δήμο Αθηναίων και το Μουσείο Μπενάκη. Συμμετέχουν 50 ποιητές από 21 χώρες, μεταξύ των οποίων οι: Ευγένιος Αρανίτσης, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κώστας Στεργιόπουλος, Δήμητρα Χριστοδούλου, Άδωνις, Ρικάρντο Αρέγκι, Φερνάντο Ρεντόν, Γκέρχαρντ Φάλκνερ, Κάρολυν Φορσέ κ.ά. Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης για τη λήξη του Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος η Ναταλία Γεράκη (φλάουτο) και ο Κωστής Κριτσωτάκης (πιάνο και σύνθεση). Κατά την εβδομάδα αυτή, με 15 δημόσιες εκδηλώσεις (αναγνώσεις, ημερίδες, μουσική, εικαστικά, κ.ά.) σε πολιτιστικά κέντρα Δήμων του λεκανοπεδίου, βιβλιοπωλεία, καφέ, μπαρ, γκαλερί, πλατείες, αλλά και σε σωφρονιστικά ιδρύματα, η ποίηση θα συναντήσει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του.

Οκτώβριος

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου (ώρα 19:00)
2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών με θέμα την Κοσμολογία
«Από πού προήλθαμε»
«Πώς ξεκίνησε το σύμπαν»
«Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου»
Τελετή βράβευσης

Υπό την αιγίδα της Α.Ε., του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλόπουλου

Σε συνεργασία με το Costa Navarino και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Στο πλαίσιο του 2ου Συμποσίου
των Επτά Σοφών με θέμα την Κοσμολογία
2-4 Οκτωβρίου, Αθήνα και Μεσσηνία

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Τρεις νομπελίστες φυσικοί και τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες της Κοσμολογίας έρχονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών με θέμα την Κοσμολογία, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής και στη Μεσσηνία (Costa Navarino) από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου. Tην πρώτη μέρα του Συμποσίου (Παρασκευή 2.10), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο η επίσημη τελετή βράβευσης των Επτά Σοφών. Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες και, στη συνέχεια, ερωτήσεις από το κοινό. Τα βραβεία θα απονείμει η Α.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Οι Επτά Σοφοί της Κοσμολογίας είναι οι:
1. James Cronin. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980. Ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
2. George Efstathiou. Καθηγητής Αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ. Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας.
3. David Gross. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004. Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
4. Eugene Parker. Ομότιμος καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου «Enrico Ferni».
5. George Smoot. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας.
6. Alexei Starobinsky. Κοσμολόγος-Αστροφυσικός. Κάτοχος Βραβείου Kavli στην Αστροφυσική 2014. Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
7. Gabriele Veneziano. Θεωρητικός Φυσικός. Καθηγητής του Collège de France (έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας).

Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου. Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες των Επτά Σοφών για το ευρύ κοινό. Οι διαπρεπείς επιστήμονες που συμμετέχουν στο Συμπόσιο θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στα εξής ερωτήματα: «Από πού προήλθαμε», «πώς ξεκίνησε το σύμπαν» και «ποιο είναι το μέλλον του κόσμου».

Στα ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου (ώρα 18:00)
«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: διδάγματα από εμπειρίες άλλων χωρών»
Διάλεξη
του Dani Rodrik, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στη Σχολή Διακυβέρνησης «Τζον Κέννεντυ» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η διάλεξη του καθηγητή Dani Rodrik εντάσσεται στο πρόγραμμα Αναπτυξιακών Διαλέξεων «Kapuscinski» (Kapuscinski Development Lectures). To πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 16:30

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα, καθώς θεωρούνται αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναθέρμανση της οικονομίας. Η συζήτηση σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχει βασιστεί σε παραδοσιακές θεωρητικές προσεγγίσεις και βασικές οικονομικές αρχές. Στη Λατινική Αμερική, την Ασία και σε ανεπτυγμένες χώρες, όμως, υπάρχει πλούσια εμπειρία διαρθρωτικών αλλαγών που σπανίως αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης, παρόλο που από αυτήν μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την αποτελεσματική άσκηση πολιτικής.
Ο καθηγητής Dani Rodrik [Ντάνι Ρόντρικ] θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στις αρχές και στα διδάγματα που προκύπτουν από τις εμπειρίες αυτές, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για έναν «οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων» σε χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτές οι βασικές αρχές αφορούν ειδικότερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας –οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά · ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση των κυριότερων αναπτυξιακών εμπλοκών· επιλογή βέλτιστων εναλλακτικών· τέλος, το βαθμό αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου (ώρα 19:00)
«Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση»
Διάλεξη
του καθηγητή Φιλοσοφίας Nuccio Ordine

Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Στην ομιλία του, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), ο διεθνούς φήμης ιταλός καθηγητής Φιλοσοφίας Nuccio Ordine [Νούτσο Όρντινε] εξετάζει τη χρησιμότητα της γνώσης που είναι αποκομμένη από κάθε ωφελιμιστικό σκοπό.
Όπως εξηγεί ο Ν. Όρντινε, «ορισμένες γνώσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στη βελτίωση του επιπέδου του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Όμως, η λογική του κέρδους υπονομεύει εκ βάθρων τους θεσμούς (σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες), αλλά και τα γνωστικά αντικείμενα (ανθρωπιστικά και επιστημονικά), η αξία των οποίων υπακούει στην αρχή “η γνώση για τη γνώση” και όχι στην αρχή της άμεσης ή της πρακτικής αποδοτικότητας». […] «Εάν αφουγκραστούμε μονάχα τις σειρήνες που τραγουδούν για το δόλωμα του κέρδους, θα δημιουργήσουμε απλώς ένα σύνολο χωρίς μνήμη που θα χάσει το νόημα της ζωής αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας».

Στα ιταλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου (ώρα 19:00)
«Πρωθυπουργοί και το παράδοξο της εξουσίας στην Ελλάδα»
Διάλεξη
του Kevin Featherstone,
καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής,
(έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του LSE), διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, και του Δημήτρη Παπαδημητρίου,
καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

Σε συνεργασία με το London School of Economics and Political Science (LSE), τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Observatory.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

To Megaron Plus, συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) −από την ίδρυση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 120 χρόνια−, τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Hellenic Observatory, φιλοξενεί δύο διακεκριμένες επιστημονικές προσωπικότητες, τον Kevin Featherstone [Κέβιν Φέδερστοουν], καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του LSE και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους βιβλίου από τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press, οι δύο ομιλητές θα εξετάσουν το «παράδοξο της εξουσίας» στην Ελλάδα. Οι πρωθυπουργοί, παρά την εξουσία που τους παραχωρείται από το Σύνταγμα, έρχονται αντιμέτωποι με θεσμικές αδυναμίες που αφορούν τον έλεγχο και συντονισμό του κυβερνητικού μηχανισμού. Αποτέλεσμα του παραδόξου αυτού είναι η δημιουργία ενός κατακερματισμένου συστήματος διακυβέρνησης που συνέτεινε στην οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, το 2010.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Νοέμβριος

«Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο»
Έναρξη: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου (ώρα 18:00)
Διάλεξη
της καθηγήτριας Μαρίας Δ. Ευθυμίου
Τομέας Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κύκλος των διαλέξεων συνεχίζεται στις 9, 16, 23 και 30/1, καθώς και στις 7 και 14/12

Σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 16:30

Η βραβευμένη για την εξαίρετη πανεπιστημιακή διδασκαλία της, καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, θα παρουσιάσει τις τομές της ανθρώπινης ιστορίας αναδεικνύοντας τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της Γης.
Στα μαθήματα αυτά, εντοπίζονται κομβικά σημεία της ανθρώπινης ιστορίας: η περίοδος καρποσυλλογής και κυνηγίου, η Γεωργική Επανάσταση, η Βιομηχανική Επανάσταση. Αναλύεται η πορεία των μεγάλων ενεργών θρησκειών της Γης –και των οπαδών τους. Αναδεικνύονται τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της Γης (Εγγύς και Μέση Ανατολή, Αφρική, Αυστραλία, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική), με έμφαση στις κεντρικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους. Καθώς ο έλληνας ακροατής γνωρίζει την ιστορία του από τη σχολική και την όλη του εκπαίδευση, η ελληνική ιστορία δεν αντιμετωπίζεται συντεταγμένα, ούτως ώστε να δοθεί χώρος στην προσέγγιση της ιστορίας των ευρύτερων περιοχών της Γης –που αποτελεί, εξάλλου, και τον στόχο του εν λόγω Κύκλου.
Τα μαθήματα συνοδεύονται από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων, από εικόνες και μουσικά ακούσματα.Σχόλια