Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακόπτει την παραγωγή τραπεζογραμματίων ονομαστικής αξίας 500 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά σενάρια που είχαν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι όσα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ κυκλοφορούν, θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως μέσα πληρωμών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή τραπεζογραμματίων 500 ευρώ και να την αποκλείσει από τη σειρά Europa, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ότι αυτό το χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.

Η έκδοση των 500ευρων θα διακοπεί γύρω στο τέλος του 2018, όταν τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ της σειράς Europa θα εισαχθούν στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και μπορεί συνεπώς να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών – αποταμίευσης.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται και ότι το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ, όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία τους και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα.Σχόλια