Οι επιχειρήσεις είναι ο «μεγάλος χαμένος» του ΕΝΦΙΑ

Οι επιχειρήσεις είναι ο «μεγάλος χαμένος» του ΕΝΦΙΑ

Οι επιχειρήσεις φαίνεται πως είναι ο «μεγάλος χαμένος» του ΕΝΦΙΑ για φέτος, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τη σημερινή ανάρτηση των σημειωμάτων του φόρου στο TAXIS.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αυξημένο ΕΝΦΙΑ καλείται να πληρώσει σχεδόν το 36% των περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου:

– Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυσικών προσώπων, δηλαδή το 38,5% (2.463.586), θα πληρώσει για το 2016, λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015 – ειδικά σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων.

– Το 26% (1.667.901) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει το ίδιο με το 2016.

– Το 25% (1.573.281) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10 ευρώ.

– Το 6,7% (429.000) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 50 ευρώ.

– Το 4,25% των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ άνω των 50 ευρώ, και συγκεκριμένα 261.870 φυσικά πρόσωπα θα καταβάλλουν από 50 έως 1.000 ευρώ και 10.133 πρόσωπα πάνω από 1.000 ευρώ.

– Το 14% από τα 7.369.412 φυσικά πρόσωπα, δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ διότι οι εκκαθαρίσεις τους είναι κάτω από 1 ευρώ.

– Το 64,7% των επιχειρήσεων θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, για το 32,53% του συνόλου, οι επιβαρύνσεις κυμαίνονται από 50 έως 1.000 ευρώ, ενώ 13 στις 100 – περίπου 6.688 – θα επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 1.000 ευρώ.

Δείτε το σχετικό πίνακα:

1

ΠΟΜΙΔΑ: Οι έξι κατηγορίες πολιτών που πλήττονται από τον φετινό ΕΝΦΙΑ

Για «παράλογα αυξημένα ποσά» τα οποία καλείται να πληρώσει μεγάλος αριθμός φορολογουμένων κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σημειώνοντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ότι «Ιδιαίτερα οδυνηρές εκπλήξεις επιφυλάσσουν τα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ 2016 σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, οι οποίοι δεν πρόκειται να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα παράλογα αυξημένα ποσά που τους ζητούνται να πληρώσουν».

«Από τα εκκαθαριστικά αυτά προκύπτει ότι οι εφετεινές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ εμφανίζουν μικρές μειώσεις μόνον σε φορολογούμενους οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν πολύ χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ έχουν στοχοποιήσει ως θύματά τους τους ήδη βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες», προσθέτει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ οι εξής κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων επιβαρύνονται περαιτέρω:

1. Οι φορολογούμενοι που υπάγονται και σε συμπληρωματικό φόρο γενικά, από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

2. Οι ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (αύξηση 25%).

3. Οι ιδιοκτήτες των πλήρως απαξιωμένων αστικών οικοπέδων, (αύξηση 23-25%).

4. Οι φορολογούμενοι με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000 ευρώ/τ.μ. στις οποίες ουδεμία μείωση πραγματοποιήθηκε, αν και οι πραγματικές τιμές στις περιοχές αυτές έχουν υποστεί και την πιο δραματική μείωση σε σχέση με τις αντικειμενικές.

5. Οι φορολογούμενοι με ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου. Για παράδειγμα αν η τιμή ζώνης από 2.000 ευρώ/τ.μ μειώθηκε σε 1.650 ευρώ/τ.μ, ή από 1.500 ευρώ/τ.μ σε 1.250 ευρώ/τ.μ, ουδεμία απολύτως μείωση έγινε στον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ.

6. Οι επιχειρήσεις, σωματεία, ιδρύματα κλπ. νομικά πρόσωπα λόγω φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιουμένων κτισμάτων και προσαύξησης του συμπληρωματικού φόρου τους.

«Η χαριστική βολή αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να εξαγγελθεί η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ακόμη ληστρικότερο ΦΑΠ, ο οποίος, με πρόσχημα κάποιο αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία, θα πολλαπλασιάσει τις φορολογικές υποχρεώσεις των ήδη επιβαρυμένων πολιτών και θα τους οδηγήσει σε πλήρη στάση πληρωμών» καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.Σχόλια