Η Frontex ενισχύει τα ελληνικά νησιά με 293 συνοριοφύλακες & 15 πλοία

Η Frontex ενισχύει τα ελληνικά νησιά με 293 συνοριοφύλακες & 15 πλοία

Την ανάπτυξη 293 συνοριοφυλάκων και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά ως απάντηση σε σχετικό αίτημα της Αθήνας ανακοίνωσε η Frontex.

«Η Frontex άρχισε χθες την ανάπτυξη 293 λειτουργών και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο μιας νέας επιχείρησης ταχείας επέμβασης που ονομάσθηκε Ποσειδών, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον βοήθεια στα εξωτερικά σύνορά της στο Αιγαίο», αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Ο αριθμός των συνοριοφυλάκων που θα αναπτυχθούν θα αυξηθεί σταδιακά σε περισσότερους από 400, καθώς και ο αριθμός των πλοίων, των οχημάτων και άλλου τεχνικού εξοπλισμού, για να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να διαχειρισθούν τη χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας», προσθέτει η Frontex, που έχει την έδρα της στη Βαρσοβία.

Σημειώνεται ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών που κατευθύνθηκαν το 2015 προς την Ευρώπη -περισσότεροι από 821.000 σε ένα εκατομμύριο εισόδους- πέρασε από την Ελλάδα. Απ’ αυτούς οι 816.000 έφθασαν δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοείται η τύχη τους. Οι 700 από αυτούς «χάθηκαν» επιχειρώντας να διασχίσουν το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ελλάδα, και σχεδόν 3.000 στη Μεσόγειο κατευθυνόμενοι προς την Ιταλία.Σχόλια