Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετεξελίσσεται σε Ανεξάρτητη Αρχή

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετεξελίσσεται σε Ανεξάρτητη Αρχή

Για τις αλλαγές που θα γίνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μίλησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, στην πρώτη του εμφάνιση από το βήμα του 12ου Athens Tax Forum, που διοργανώνει το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Για πρώτη φορά, ένας κρατικός φορέας αυτού του μεγέθους (ΓΓΔΕ) και αυτής της σπουδαιότητας για τη λειτουργία του κράτους αποκόπτεται από τον ιεραρχικό και λειτουργικό έλεγχο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Σύντομα, θα είμαστε έτοιμοι για τη μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας.

«Η κοντόφθαλμη λογική τού να καταλογίσω τώρα και να εισπράξω όσα περισσότερο μπορώ, είναι αυτή που καθιστά τη χώρα μας μη ελκυστική σε εγχώριες επενδύσεις και επενδύσεις από το εξωτερικό και, τελικά, συρρικνώνει τη φορολογική βάση, επαυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση των όσων επιλέγουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή δεν μπορούν να φύγουν από αυτήν», ανέφερε ο ίδιος ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του, ανέφερε: «Με την απραξία να συνεχίζεται, η οικονομία μπήκε από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 πάλι σε ύφεση και με ένα τρίτο μνημόνιο να περιορίζει τις δημοσιονομικές επιλογές και την επιδείνωση των δεικτών της πραγματικής οικονομίας βρισκόμαστε σήμερα πάλι ενώπιον αδιεξόδων και αντί να ασχολούμαστε με τις πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη και νέα υψηλότερα έσοδα για το Δημόσιο, παραμένουμε καθηλωμένοι σε μακρόχρονες διαπραγματεύσεις που φέρνουν ύφεση.

Αντί να διευρύνεται η φορολογική βάση και να λαμβάνονται μέτρα δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές». Συνέχισε, σημειώνοντας ότι μόνο η ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας και οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για το Δημόσιο που θα του επιτρέψουν να χαλαρώσει τις πολιτικές λιτότητας. «Το φορολογικό είναι κρίσιμο για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, εξαντλημένες από την υπερφορολόγηση των προηγούμενων ετών, περιμένουν εναγωνίως ένα δικαιότερο σύστημα με διευρυμένη φορολογική βάση».

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σταύρος Κώστας, δηλώνοντας: «Οι βασικές προϋποθέσεις που ειδικά κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες μπορούν να αναδείξουν τη φορολογία σε πρόσθετο υποστήριγμα της γέφυρας που προσπαθήσαμε να στήσουμε στη χώρα μας για την άμεση και ασφαλή προσπέλαση από το τέλμα της ύφεσης είναι: Ευρεία, συνεκτική, διαφανής και προστατευόμενη φορολογική βάση – Αποτελεσματική δικαιοσύνη και δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους – Άμεση συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα – Αποτελεσματική φορολογική διακυβέρνηση».Σχόλια