Η Γερμανία προετοιμάζεται για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης

Η Γερμανία προετοιμάζεται για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης

Την πρόθεσή της να επιταχύνει τον επαναπατρισμό του γερμανικού χρυσού, από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, λόγω του αυξημένου κλίματος αβεβαιότητας γύρω από τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank).

Σημειώνεται ότι παραδοσιακά, η γερμανική κεντρική τράπεζα διατηρούσε μεγάλα αποθέματα χρυσού εκτός της Γερμανίας. Ωστόσο, οι αλλεπάλληλες δοκιμασίες της ευρωπαϊκής οικονομίας, οδήγησαν τους ιθύνοντες σε αλλαγή της συγκεκριμένης στρατηγικής.

Ο κίνδυνος μάλιστα, διάλυσης της Ευρωζώνης έχει επιταχύνει τον ρυθμό επαναπατρισμού των αποθεμάτων, καθώς, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, μπορεί να χρειασθούν «για να στηρίξουν ένα νέο γερμανικό μάρκο, εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Bundesbank, μιλώντας στο CNBC, η προοπτική εκλογικής νίκης της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία αλλά και το ευρύτερο κύμα ευρωσκεπτικισμού, έχουν οδηγήσει σε πτώση το κλίμα εμπιστοσύνης προς το ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν μετακινηθεί 583 τόνοι χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι και μέχρι το 2017, το 50% των συνολικών αποθεμάτων αναμένεται να βρίσκεται στη Φρανκφούρτη – έδρα της Bundesbank. Το υπόλοιπο 50% εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί στη Federal Reserve Bank of New York και την Bank of England.

«Βρισκόμαστε ήδη, σε συζητήσεις με τις νομισματικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς παρά την αβεβαιότητα της νέας διακυβέρνησης, συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τη Federal Reserve» τόνισε το ίδιο στέλεχος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Γερμανία κατέχει τα δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα, σε χρυσό, στον κόσμο.

Σχόλια