Η Google κινδυνεύει με πρόστιμο- μαμούθ 7,4 δις από την Κομισιόν!

Η Google κινδυνεύει με πρόστιμο- μαμούθ 7,4 δις από την Κομισιόν!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαπέλυσε επίθεση κατά της Google, κατηγορώντας την αμερικανική εταιρεία ότι «καταχράται την κυρίαρχη θέση της επιβάλλοντας περιορισμούς στους κατασκευαστές συσκευών που φέρουν (το σύστημά της) Android και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας».

Η Κομισιόν έθεσε τα παράπονα της όσον αφορά στο σύστημα εκμετάλλευσης και τις εφαρμογές Android, έπειτα από μια έρευνα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015.

«Στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα η έρευνά μας, πιστεύουμε ότι με την συμπεριφορά της η Google στερεί από τους καταναλωτές μια μεγαλύτερη επιλογή εφαρμογών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ότι η επιχείρηση παρεμποδίζει την καινοτομία που θα προερχόταν από άλλους παράγοντες, σε παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ», διευκρίνισε η Επίτροπος που είναι επιφορτισμένη με θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Google μπορεί εφεξής να σχεδιάσει την υπεράσπισή της για να αποφύγει ενδεχόμενες κυρώσεις από την πλευρά των Βρυξελλών: ένα πρόστιμο που θα μπορούσε να φτάσει έως και στο 10% του ετήσιου τζίρου του ομίλου, δηλαδή στα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια (βάσει των στοιχείων του 2015).

Η Κομισιόν έκρινε ότι η Google ευνοούσε ή είχε ευνοήσει στις σελίδες των αποτελεσμάτων της αναζήτησης τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών «GoogleShopping» και την προκάτοχό της «Google Product Search» σε σχέση με τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών.

 Σχόλια