Οι υπ. Εσωτερικών & Δικαιοσύνης της ΕΕ αποφάσισαν επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση μέτρων κατά της τρομοκρατίας

Οι υπ. Εσωτερικών & Δικαιοσύνης της ΕΕ αποφάσισαν επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση μέτρων κατά της τρομοκρατίας

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως προκειμένου τα μέλη του Συμβουλίου να καταδικάσουν το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες και να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αποφάσισαν την επιτάχυνση των εργασιών στο Συμβούλιο και στην Ευρωβουλή, ώστε να εγκριθεί το συντομότερο σειρά μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τον συντονισμό των κρατών μελών κατά των τζιχαντιστών και της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το κείμενο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης, τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν με αποφασιστικό τρόπο τις προσπάθειές τους ώστε να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία σχετικά με:

– Την πρόταση της Κομισιόν για το συστηματικό έλεγχο όλων των επιβατών που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη ζώνη του Σένγκεν. Μέχρι τώρα οι έλεγχοι ήταν δειγματοληπτικοί για τους Ευρωπαίους πολίτες ή τους κατοίκους της ζώνης Σένγκεν.

– Την πρόταση της Κομισιόν για την ανιχνευσιμότητα, την καταγραφή, αλλά και τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων.

– Την πρόταση της Κομισιόν για την σύσταση ενός μητρώου στο οποίο θα καταγράφονται και θα βρίσκονται στη διάθεση των διωκτικών αρχών τα στοιχεία των επιβατών αεροπορικών πτήσεων εντός της ζώνης Σένγκεν.

– Την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών μελών μέσω της παροχής των πληροφοριών που διαθέτουν για θέματα τρομοκρατίας στην κοινή βάση δεδομένων της ζώνης Σένγκεν.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη αναμένουν από την Κομισιόν να τους παρουσιάσει στις 5 Απριλίου πρόταση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «έξυπνα σύνορα» για την εισαγωγή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν.Σχόλια