Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμμαχία 34 ισλαμικών χωρών κατά της τρομοκρατίας

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμμαχία 34 ισλαμικών χωρών κατά της τρομοκρατίας

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν σήμερα τη συμμαχία 34 ισλαμικών χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία ενάντια στην τρομοκρατία, ενώ παράλληλα κάλεσαν τις σουνιτικές μουσουλμανικές χώρες που την αποτελούν να εμπλακούν ενεργότερα στη μάχη ενάντια στο επίσης σουνιτικό Ισλαμικό Κράτος.

«Επιθυμούμε να μάθουμε περισσότερα σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη συμμαχία», δήλωσε ο Ας Κάρτερ, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη σαουδαραβική πρωτοβουλία.

«Γενικά μοιάζει ωστόσο πολύ με αυτό στο οποίο καλούσαμε για καιρό τις σουνιτικές χώρες, δηλαδή τη μεγαλύτερη εμπλοκή τους στην πάλη ενάντια στο ISIS», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία στρατιωτικής συμμαχίας 34 σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών κατά της τρομοκρατίας, με έδρα την πρωτεύουσά της, Ριάντ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σ. Αραβίας διευκρίνισε ότι η χώρα ηγείται της συμμαχίας, την οποία έκανε απαραίτητη η ανάγκη να δοθεί πάλη κατά της τρομοκρατίας με όλα τα μέσα, για την πλήρη εξάλειψή της.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το Ισλάμ απαγορεύει τη διαφθορά και την καταστροφή στον κόσμο, ενώ συμπληρώνεται ότι η τρομοκρατία αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και βασικών δικαιωμάτων, όπως εκείνο στη ζωή και την ασφάλεια.

Στη συμμαχία συμμετέχουν ισχυρότατες στρατιωτικά μουσουλμανικές χώρες, όπως το Πακιστάν, η Τουρκία και η Αίγυπτος, καθώς και χώρες στο έδαφος των οποίων διεξάγονται μάχες, όπως η Λιβύη και η Υεμένη.

Αφρικανικές χώρες οι οποίες έχουν υποφέρει από επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών, όπως το Μάλι, το Τσαντ, η Σομαλία και η Νιγηρία αποτελούν επίσης μέρος της συμμαχίας.

Χώρες όπως ο βασικός αντίπαλος της Σ. Αραβίας στη Μέση Ανατολή, Ιράν, αλλά και οι ελεγχόμενες από σιίτες μουσουλμάνους φιλοϊρανικές κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας δε συμμετέχουν στη συμμαχία.Σχόλια