Η ιστορία και η δράση της εταιρίας ΔΙΡΦΥΣ ΑΕ

Η ιστορία και η δράση της εταιρίας ΔΙΡΦΥΣ ΑΕ

Από την Αλεξάνδρα Χριστίνα Ιωάννου

Για το κομμάτι του επιχειρηματικού αφιερώματος, επιλέξαμε τον κο Νίκο Σέρρα, λόγω της ευγένειάς του καταρχάς και έπειτα λόγω της δραστηριοποίησης και επιτυχούς ανάπτυξης της εταιρείας του, ΔΙΡΦΥΣ, εντός και εκτός Ελλάδας.

O CEO της ΔΙΡΦΥΣ κος Νίκος Σέρρας

Σε μία εποχή που το επιχειρείν, ένεκα κρίσης έχει δεχτεί ένα ισχυρό όπως όλοι γνωρίζουμε πλήγμα, είναι καλό να αναδεικνύουμε τις πρωτοβουλίες αυτές που αποδεικνύουν πως με σωστό σχεδιασμό και όραμα, όλα είναι δυνατά. λόγια για την ιστορία της εταιρίας από 1980, έως και σήμερα, με έμφαση την χρονική περίοδο 2009-2019. Τα ύψη επενδύσεων, η πλήρης ανακατασκευή του κτιρίου, μάλιστα εν μέσω κρίσης. Πολύ σημαντικό για μία εταιρία να πετυχαίνει στόχους σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες.

  1. Λίγα λόγια για την ιστορία της εταιρίας από 1980, έως και σήμερα, με έμφαση την χρονική περίοδο 2009-2019. Τα ύψη επενδύσεων, η πλήρης ανακατασκευή του κτιρίου, μάλιστα εν μέσω κρίσης. Πολύ σημαντικό για μία εταιρία να πετυχαίνει στόχους σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες.

Το νερό δίρφυς δραστηριοποιείται από το 1980, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η εμφιάλωση του νερού. Με αργά αλλά σταθερά βήματα, η Δίρφυς σταθεροποίησε την παρουσία της στην τοπική αγορά.

Το 1990 πραγματοποίησε αγορές νέων μηχανημάτων με παραγωγικότητα 7.000 φιάλες του 1,5lit ανά ώρα και 10.000 φιάλες του 0,5lit ανά ώρα. Παράλληλα, από το 1990 η εταιρεία καταγράφει σημαντικές πωλήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Γερμανία.

Η διετία 2007-2009 διαδραμάτισε καίριο ρόλο για την εταιρεία, με την πραγματοποίηση της πλήρους ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου και της αγοράς νέου σύγχρονου εξοπλισμού από την γαλλική εταιρεία Sidel, με αντικατάσταση πλήρως του παλαιού. Το ύψος της επένδυσης ήταν ιδιαίτερα υψηλό, συγκρινόμενο με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, ξεπερνώντας τα 13 εκ. ευρώ. Η επένδυση οδήγησε στην αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας της Δίρφυς αλλά και στην διεξαγωγή αυστηρού ελέγχου ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την υψηλή παραγωγικότητα και την δυνατότητα ανάπτυξης των πωλήσεων.

Συνέχεια αυτού του καθοριστικού βήματος για την εταιρεία, αποτέλεσε η επάνοδος της Δίρφυς ΑΕ το 2010 με σημαντικές πωλήσεις στην εγχώρια κυρίως αγορά. Η εταιρεία έχοντας μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία αντιμετώπισε την οικονομική κρίση δίνοντας έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών της, στην κάλυψη των αναγκών τους και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους παραγωγής. Στο επίκεντρο της λειτουργίας της Δίρφυς βρισκόταν πάντα η διασφάλιση της ποιότητας με εφαρμογή αντίστοιχων συστημάτων όπως το ISO, HACCPκαι IFS, με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και με συνεργασίες με εξωτερικούς φορείς όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τα τελευταία 5 έτη η εταιρεία πορεύεται με σταθερή ανάπτυξη έχοντας αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 60 %. Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2019 εμφανίζουμε ανάπτυξη πωλήσεων κατά 12,7 % σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018.

Τέλος, την έλευση της νέας εποικοδομητικής χρονιάς για τη Δίρφυς επισφράγισε η σύμπραξή μας με την Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, μια κοινότητα αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων, στα πλαίσια της οποίας ενισχύεται η φωνή της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πραγματοποιούνται δράσεις και πρωτοβουλίες για το δύσκολο εγχείρημα της ανασυγκρότησης  της ελληνικής Οικονομίας.

Εργοστάσιο Δίρφυς

 Η δράση της εταιρίας εντός και εκτός Ελλάδας

Η Δίρφυς με την πολύχρονη αφοσίωση στην παραγωγή ενός άρτιου προϊόντος έχει επιτύχει δυναμική παρουσία σε εθνικό επίπεδο τόσο στη ζεστή όσο και στην κρύα αγορά. Μέσω του νερού Δίρφυς όσο και νερού ιδιωτικής ετικέτας, η εταιρεία κατέχει σημαντική θέση σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες S/M, ενώ παράλληλα αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσία της στις διεθνείς αγορές με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας στην αγορά της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αφρικής. Σήμερα οι εξαγωγές αποτελούν το 5,0 % του τζίρου της.

Το νερό Δίρφυς βρίσκεται σε όλα τα σημεία πώλησης και διαγράφει βήματα προόδου και ανάπτυξης καθημερινά, γεγονός που γεμίζει αισιοδοξία τη διοίκηση της εταιρείας. Η σωστή, αμοιβαία και εποικοδομητική συνεργασία της εταιρείας με σημεία χονδρικής ή λιανικής πώλησης αποτελεί καθήκον για την Δίρφυς, η οποία ακολουθεί την πολιτική της ολοκλήρωσης οποιουδήποτε μεγέθους παραγγελίας εντός 48ωρών ανεξάρτητα από τον τόπο παράδοσης, αποπνέοντας εμπιστοσύνη σε όλο το δίκτυο των συνεργατών της.

  1. Πολύ ενδιαφέρον το σημείο του Υδροφόρου Ορίζοντα, του Οικοσυστήματος (στα πλαίσια μίας πιο καλής ενημέρωσης των καταναλωτών)

Η Δίρφυς, η μεγάλη οροσειρά της Εύβοιας, υψώνεται κεντροανατολικά του νησιού σε υψόμετρο περίπου 1.743 μέτρων. Με βάση υδρογεωλογικές μελέτες, γεωφυσική διασκόπηση και ηλεκτρομαγνητική έρευνα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής από την οποία πηγάζει το νερό Δίρφυς, προέκυψε το συμπέρασμα ότι η ποιότητα της πηγής είναι αμετάβλητη και διασφαλισμένη, έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής επίδρασης και μόλυνσης που μπορεί να προέρχεται από το περιβάλλον. Οι πλούσιοι γεωλογικοί σχηματισμοί της περιοχής διαμορφώνουν την περιεκτικότητα του νερού σε μέταλλα και αμέταλλα στοιχεία, λειτουργώντας παράλληλα σαν φυσικά φίλτρα που το προστατεύουν από την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών.

Το νερό Δίρφυς διαθέτει ξεχωριστή ταυτότητα που διαμορφώνεται χάρη στη διαύγεια και την κρυστάλλινη υπόστασή του, την υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, σύσταση ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό, τη μηδενική κατακράτηση φυσαλίδων ενώ παράλληλα διαθέτει εξαιρετική καθαρότητα και μέτρια προς χαμηλή ένταση αρωμάτων, που δηλώνουν φρεσκάδα, κομψότητα αλλά και βάθος.

 

Εργοστάσιο Δίρφυς 2

  1. Τι είναι αυτό που ουσιαστικά διαφοροποιεί τα προϊόντα ΔΙΡΦΥΣ από τα αντίστοιχα ανταγωνιστών.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχετίζονται τόσο με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο εμφιαλώνεται όσο και με τη χημική του σύσταση. Το νερόΔίρφυς, αναβλύζει από τις φυσικές πηγές της ομώνυμης οροσειράς, ταυτίζοντας την επωνυμία του μέσα στα χρόνια με τη διαύγεια και την καθαρότητά του, χάρη στους πρόσφορους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής που λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, διασφαλίζοντας το αμετάβλητο της ποιότητας της πηγής και συμβάλλοντας στην εξαιρετική του σύσταση και γεύση. Το μεγάλο υψόμετρο ευνοεί τη μηδενική συγκέντρωση σε υπολείμματα γεωργικών και κτηνοτροφικών δράσεων με την πλήρη απουσία βαρέων μετάλλων και οργανικού άνθρακα.

Τέλος, το νερό δίρφυς διαθέτει κάτι μοναδικό όχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο και αυτό είναι η διαδικασία εμφιάλωσης. Συγκεκριμένα η εμφιάλωση του νερού πραγματοποιείται στον τόπο όπου βρίσκεται η πηγή του νερού, με αποτέλεσμα το νερό να διανύει ελάχιστα μέτρα πριν τοποθετηθεί στην φιάλη. Η θερμοκρασία εμφιάλωσης του νερού ακόμη την καλοκαιρινή περίοδο είναι στους 9-10 C0. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η μεταφορά του νερού σε σωλήνες χιλιομέτρων οι οποίες επιβαρύνουν το προϊόν.

 

Εργοστάσιο Δίρφυς 3

 

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης η σχέση μυθολογίας με την προέλευση του ονόματος, θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό αφιέρωμα.

Η πλούσια ελληνική μυθολογία έχει άμεση σχέση με την προέλευση του ονόματος της εταιρείας, δίνοντάς της μια ιδιαίτερη υπόσταση γύρω από την ελληνική παράδοση. Συγκεκριμένα, η οροσειρά της Δίρφυος οφείλει κατά πάσα πιθανότητα το όνομά της στην παράφραση της ψηλότερης κορυφής τής Δέλφη, που είναι ομόριζο με το όνομα των Δελφών. Αν βασιστούμε σε αυτή την άποψη, τότε Δίρφυ ή Δέλφης σημαίνει ο ομφαλός, το κέντρο. Η περιοχή θεωρείται ως τόπος γέννησης και λατρείας της θεάς Ήρας στην αρχαιότητα, και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η Δέλφη φιλοξενούσε ένα ιερό που ήταν αφιερωμένο στη βασίλισσα των θεών, όπου με βάση την μυθολογία, έγινε ο γάμος της με τον Δία.

Σύμφωνα με μια διαφορετική εκδοχή βασισμένη στον πλούτο της ελληνικής μυθολογίας, το όνομα του βουνού προέρχεται από τους Διρφύους, μυθολογικά πρόσωπα που απεικονίζονταν με πόδια όφεων και θεωρούνταν δυνατοί και ιεροί, αφού ο όφις θεωρείτο ξεχωριστό και ιερό πρόσωπο.

Η ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής ενισχύεται και από την παράδοση, σύμφωνα με την οποία στη Δίρφη φύεται η λαμπηδόνα, ένα μυθικό θαυματουργό φυτό με την μοναδική ιδιότητα να λάμπει τη νύχτα και την ημέρα να παραμένει αόρατο. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, όποιος αποκτήσει μια λαμπηδόνα γίνεται αυτόματα πλούσιος, μιας και ό,τι αγγίζει με αυτήν μετατρέπεται σε καθαρό χρυσάφι.

  1. Όλες οι δράσεις (Εκπαίδευση, Παιδεία κτλ), Εταιρική Υπευθυνότητα κτλ.

Το νερό Δίρφυς, ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης αφουγκράζεται από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα τις ανάγκες και τις μεταβολές της Κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται, αποδεικνύοντας ότι οι εταιρικές πρακτικές και ενέργειες με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, με γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του περιβάλλοντος και των εκφάνσεων του πολιτισμού και του αθλητισμού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της. Επενδύοντας συστηματικά στον «κοινωνικό διάλογο», η Δίρφυς αντιλαμβάνεται ως οικειοθελή δέσμευση τις σταθερές ενέργειες στήριξης του κοινωνικού συνόλου, την ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών και την ανιδιοτελή ενίσχυση τoμέων όπως το Περιβάλλον, ο Αθλητισμός, οι Τέχνες, η Υγεία και η Εκπαίδευση. Έτσι, ανάγει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη όχι σε πολιτική υποχρεωτικού καθήκοντος αλλά σε στάση ζωής.

Με κοινωνική ευσυνειδησία, υπευθυνότητα αλλά και ανθρωποκεντρική φιλοσοφία η Δίρφυς προβαίνει σε συστηματικές ενέργειες αρωγής και πλήθος χορηγιών που εστιάζουν σε τομείς, όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός αλλά και η εκπαίδευση και οι τέχνες. Ενδεικτικά, το νερό Δίρφυς στηρίζει σταθερά αθλητικές διοργανώσεις, αθλητές που συμμετέχουν σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα καθώς και συλλόγους τοπικού και πανελλήνιου χαρακτήρα, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται ποδηλατικές δράσεις και τοπικές αθλητικές ομάδες, όπως ο Ηρακλής Ψαχνών, ο Αθλητικός Όμιλος Κονίστρων, ο ποδηλατικός γύρος CyclingforaWish, πρωτοβουλία του MakeaWishΕλλάδας και το AmorgosTrailChallenge.

Παράλληλα, η εταιρεία αποτελεί συστηματικό υποστηρικτή του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», συμβάλλοντας σημαντικά στην αξιόλογη δράση του Οργανισμού για τον περιορισμό της επισιτιστικής ανασφάλειας. Επενδύοντας σταθερά στους δεσμούς που αναπτύσσει η Δίρφυς με τα παιδιά, που κατέχουν σημαντική θέση στη διαμόρφωση της κοινωνικής και αναπτυξιακής στρατηγικής της,  υποδέχτηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της μαθητές από Δημοτικά σχολεία του Δήμου Χαλκίδας καθώς και από Γυμνάσια του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της καθώς και να έρθουν σε επαφή μέσω οπτικοακουστικής εκπαίδευσης με την εμφιάλωση του νερού.

Εργοστάσιο Δίρφυς 4

Σχόλια