Οι ιστορίες τριών ανθρώπων που έδωσαν μάχη με τις τράπεζες και κέρδισαν

Οι ιστορίες τριών ανθρώπων που έδωσαν μάχη με τις τράπεζες και κέρδισαν

Γράφει ο Ρενάτο Λέκκα 

Tο ereportaz.gr παρουσιάζει τρεις διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων που έδωσαν μάχη με τις τράπεζες και κατάφεραν να βγουν νικητές. Οι ιστορίες δύο γυναικών και ενός άνδρα που κινδύνευσαν να χάσουν τα σπίτια τους και να βρεθούν αντιμέτωποι με την κοινωνική απομόνωση κέρδισαν τεράστιες διαγραφές χρεών και μπόρεσαν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Η δικηγόρος Άννα Κορσάνου

Τις ιστορίες τους μας της διηγείται η δικηγόρος τους Άννα Κορσάνου. 

-Λίγα λόγια για το Νόμο Κατσέλη

Η υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, δηλαδή το νόμο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, είναι ευεργετική για το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών, οι οποίοι βλέπουν τεράστια διαγραφή στα χρέη τους και ταυτόχρονα προστασία της ακίνητης περιουσίας της.

Νεαρή επιχειρηματίας έβαλε λουκέτο λόγω της κρίσης

Νεαρή οφειλέτιδα κατόρθωσε να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, επιτυγχάνοντας μία θετική απόφαση. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει στο ereportaz.gr η δικηγόρος Άννα Κορσάνου το Ειρηνοδικείο έλαβε υπόψιν του τα εξής δεδομένα για την πελάτη της:

Η αιτούσα βρίσκεται στην ηλικία των 31 ετών και είναι παντρεμένη και μητέρα ενός ανήλικου τέκνου ηλικίας 2 ετών. Είναι άνεργη από το έτος 2014. Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και δη από το έτος 2010 ήταν ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης, δραστηριοποιούμενης στο χώρο του λιανικού εμπορίου ειδών γάμου και βάπτισης, που απέκτησε μέσω προγράμματος ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που επέφερε δυσπραγία σε πλείστες όσες επιχειρήσεις, όταν διεκόπη η επιδότηση της νεοσυσταθείσας επιχείρησής από τον ΟΑΕΔ, βρέθηκε σε αδυναμία ανταπόκρισης στα έξοδα αυτής, μη λαμβάνοντας τα προσδοκώμενα έσοδα, και αναγκάστηκε να τερματίσει τη λειτουργία της. Το εισόδημά της είναι μηδενικό.

Παλαιότερα, και ειδικότερα όταν ανέλαβε τις δανειακές της υποχρεώσεις, εργαζόταν ως ιδιωτική υπάλληλος και το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών της ανερχόταν στο ποσό των 1.098,96 ευρώ. Μάλιστα, όταν έλαβε το πρώτο δάνειο, προκειμένου να αγοράσει το διαμέρισμα που αποτελεί σήμερα την κύρια οικία της, διέμενε μαζί με τη μητέρα της και λάμβανε όλες τις ανωτέρω αναφερόμενες αποδοχές.

Ο σύζυγος της εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος σε κρεοπωλείο εδώ και έξι έτη και ο μηνιαίος μισθός του ανέρχεται μόλις στο καθαρό ποσό των 643,81 ευρώ. Άρα μοναδικό εισόδημα για την οικογένειά τους αποτελεί το εισόδημα του συζύγου της, το οποίο είναι πενιχρό, και με αυτό καλούνται να αντεπεξέλθουν στις επιτακτικές ανάγκες μιας οικογένειας, και δη μια οικογένειας με ένα ανήλικο τέκνο. Το σύνολο των οφειλών της αιτούσας ανερχόταν στο ποσό των 153.000 ευρώ, και προέρχονταν από στεγαστικό δάνειο, το οποίο είχε αναλάβει όταν ακόμα είχε εισοδήματα και μπορούσε να αποπληρώνει με συνέπεια τις μηνιαίες δόσεις.

Η εν λόγω οφειλέτιδα έχει ακίνητη περιουσία, η οποία συνίσταται στην κύρια οικία της, δηλαδή ένα διαμέρισμα επιφάνειας 52 τ.μ. και σε ένα ποσοστό 18,75% σε ένα άλλο διαμέρισμα στο οποίο διαμένει η μητέρα της.

Το δικαστήριο, αφού έλαβε όλα τα ανωτέρω υπόψιν του, εξέδωσε απόφαση, με την οποία έκανε δεκτή την εν λόγω αίτηση. Όρισε στην αιτούσα να καταβάλει για 2 χρόνια το ποσό μόλις των 100 ευρώ και ταυτόχρονα προστάτεψε όχι μόνο την κύρια οικία της αλλά και το διαμέρισμα στο οποίο είχε ένα μικρό ποσοστό, γιατί έκρινε ότι η εκποίησή του δε θα είναι πρόσφορη για την ικανοποίηση των δανειστών. Επιπλέον, όρισε νέα δικάσιμο μετά από δύο χρόνια για να ελέγχει εκ νέου εάν έχουν αλλάξει αυτά τα δεδομένα για την οφειλέτιδα και εάν έχουν αυξηθεί τα εισοδήματά της δεδομένου του μικρού της ηλικίας της. Επομένως το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψιν τη δραματική θέση στην οποία έχει περιέλθει η συγκεκριμένη οφειλέτιδα, καθόρισε μια πολύ χαμηλή δόση, που ανέρχεται μόλις στα 100 ευρώ μηνιαίως.

Γυναίκα χωρίς εισόδημα είχε οφειλές 120.000 ευρώ στις τράπεζες

Σύμφωνα με την κ. Κορσάνου, «σημαντικά παραδείγματα υπάρχουν και σε ό, τι αφορά τη μεγάλη διαγραφή χρεών που επιτυγχάνεται μέσω του νόμου Κατσέλη, ιδίως στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης δεν έχει κανένα στοιχείο ακίνητης περιουσίας».

«Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οφειλέτιδας, η οποία υπήχθη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και πέτυχε τεράστια διαγραφή των χρεών της. Ειδικότερα, πρόκειται για μία έγγαμη γυναίκα, ηλικίας 60 ετών, η οποία δεν εργάζεται ούτε και εργαζόταν ποτέ. Ο σύζυγός της είναι συνταξιούχος του ΟΑΕΕ, και λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 1.200 ευρώ. Η ίδια δεν είχε ποτέ προσωπικό εισόδημα ούτε περιουσία. Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες της χορηγούσαν πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια στηριζόμενες το εισόδημα του συζύγου της. Το σύνολο δε των οφειλών της ανέρχεται στα 121.000 ευρώ.

Η υπερχρέωση των ανωτέρω πιστωτικών καρτών από την αιτούσα άρχισε το έτος 2006, όταν μειώθηκε το εισόδημα του συζύγου της λόγω πρόωρης συνταξιοδότησής του και εκδηλώθηκε κυρίως το έτος 2011 προκειμένου να καλυφθούν οικονομικά έκτακτες ιατρικές δαπάνες και δαπάνες νοσηλείας του συζύγου της. Συγκεκριμένα ο σύζυγός της αιτούσας αντιμετώπισε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και υπεβλήθη σε (3) επεμβάσεις αγγειοπλαστικής με sten, γεγονός που επιβάρυνε επιπλέον τον οικογενειακό προϋπολογισμό της αιτούσας, καθόσον το ανωτέρω πρόβλημα υγείας του συζύγου της είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη συνταξιοδότησή του και επομένως την απολαβή μειωμένης σύνταξης, η οποία στην συνέχεια μειώθηκε περαιτέρω λόγω έκτακτων περικοπών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων. 

Το δικαστήριο, κατόπιν των ανωτέρω, έκανε δεκτή την αίτηση της εν λόγω οφειλέτιδας, και όρισε μηνιαίες δόσεις 250 ευρώ για χρονικό διάστημα πέντε χρόνων. Δηλαδή σε πέντε χρόνια η οφειλέτιδα θα έχει καταβάλει συνολικό ποσό 15.000 ευρώ, από τα 121.000 ευρώ που συνολικά οφείλει. Το δικαστήριο δηλαδή της διέγραψε 106.000 ευρώ»!

Άνεργος από το 2010 χρωστούσε 143.000 ευρώ: πως δεν έχασε το σπίτι του

Συνεχίζοντας η Άννα Κορσάνου μας παρουσιάζει ακόμα μία ιστορία που αφορούσε έναν δανειολήπτη που βρήκε προστασία στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, και πέτυχε μία τεράστια διαγραφή χρέους με παράλληλη προστασία της κύριας και μοναδικής οικίας του, καταβάλλοντας τελικώς μία χαμηλή μηνιαία δόση.

Συγκεκριμένα, «πρόκειται για έναν οφειλέτη, ηλικίας 51 ετών, ο οποίος είναι άνεργος από το έτος 2010, μη δυνάμενος να εξεύρει εργασία παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβάλλει. Παλαιότερα εργαζόταν ως δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Ωστόσο, κατά το παρόν χρονικό διάστημα, εργάζεται περιστασιακά, το δε εισόδημά του, το οποίο σαφώς δεν είναι σταθερό μηνιαίως ανέρχεται μόλις στα 100-200 ευρώ. Ο εν λόγω δανειολήπτης είναι έγγαμος και πατέρας δύο ανηλίκων τέκνων, ηλικίας 14 και 12 ετών αντίστοιχα. Η σύζυγός του δεν εργάζεται και δεν έχει κανένα απολύτως εισόδημα. Προκειμένου δε να καλυφθούν οι καθημερινές οικογενειακές ανάγκες τους, δέχονται τη βοήθεια συγγενών και φίλων. Μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το εν λόγω οφειλέτη αποτελεί ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου και επιφάνειας 60 τ.μ. στην Αθήνα, η αντικειμενική αξία του οποίου ανέρχεται στις 76.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των οφειλών του εν λόγω δανειολήπτη ανερχόταν στο ποσό των 143.000 ευρώ. Το δικαστήριο, αναγνώρισε τη δραματική μεταβολή των συνθηκών η οποία συντρέχει στο πρόσωπο του συγκεκριμένου δανειολήπτη, καθώς μετά τη θέση του σε ανεργία, οι πόροι που λαμβάνει για την επιβίωση του ιδίου και της οικογενείας του είναι μηδαμινοί. Το Δικαστήριο, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει δεκτή την αίτησή του και να τον απαλλάξει από το μεγαλύτερο μέρος των  οφειλών του. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε να καταβάλει ο εν λόγω οφειλέτης 150 ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια και στη συνέχεια να καταβάλει 255 ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια, διασώζοντας έτσι την κύρια και μοναδική οικία του, με συνακόλουθη διαγραφή των υπολοίπων χρεών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευεργετική απόφαση καθώς ο δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλει τελικά μόνο το ποσό των 70.310 ευρώ, ενώ χρωστούσε αρχικά 143.000 ευρώ, διασώζοντας παράλληλα και την οικία του. Πρόκειται για διαγραφή χρέους ύψους 72.691,88 ευρώ»!


Σχόλια