Η καταγγελία του γγ του ΑΚΕΛ για τον Φώτη Μπόμπολα

Η καταγγελία του γγ του ΑΚΕΛ για τον Φώτη Μπόμπολα

Σε μια σημαντική καταγγελία προέβη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε σχέση με τις έρευνες που αφορούν την εταιρεία Helector του ομίλου Μπόμπολα. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, πολιτικό πρόσωπο «που είναι σε θέση να γνωρίζει πράγματα» του είπε ότι κάποιοι από την Κύπρο μετέφεραν στον Φώτη Μπόμπολα, συμβουλή προς τον αδελφό του Λεωνίδα, να «δώσει» στους Κύπριους ανακριτές «ένα – δύο στελέχη του ΑΚΕΛ, ότι τάχα είχε σχέση μαζί τους» ώστε να γλιτώσει και να μετατραπεί από κατηγορούμενος σε μάρτυρα κατηγορίας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Λεωνίδα Μπόμπολα και αναμένουν την έκδοση του για να ανακριθεί σε σχέση με υπόθεση που αφορά υπερχρεώσεις της εταιρείας Helector, του ομίλου Μπόμπολα στην διαχείριση απορριμμάτων στη Κύπρο

Ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που προσέγγισαν τον κ. Φώτη Μπόμπολα και αν γνώριζε θα τους είχε καταγγείλει στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου. Είπε ακόμη πως το πολιτικό πρόσωπο στην Ελλάδα που του έδωσε τη πληροφορία του συνέστησε «να προσέχει το ΑΚΕΛ γιατί ενδεχομένως να υπάρχει αυτή η μεθόδευση».

Ο Δήμαρχος Πάφου βάζει στο «κάδρο» τον Τάσο Παπαδόπουλο

Toν πρώην πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, βάζει στο κάδρο του σκανδάλου, στο οποίο εμπλέκεται η εταιρεία Helector του ομίλου Μπόμπολα, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Για την υπόθεση έχουν παραπεμφθεί στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας 12 άτομα, ενώ έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τον Λεωνίδα Μπόμπολα και τον Θεοφάνη Λώλο, που είναι ο ιδιοκτήτης ελληνικής εταιρείας που ενεργούσε ως σύμβουλος της Κυπριακής Κυβέρνησης, για τον καθορισμό των προδιαγραφών διαγωνισμού, που κατέληξε στην επιλογή της Helector για την διαχείριση των απορριμμάτων στη Κύπρο.

Ο Δήμαρχος Πάφου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολίτης» υποστηρίζει πως «θα πρέπει μεταξύ άλλων να διερευνηθεί η εμπλοκή του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και των μυστικών συναντήσεων που αυτός είχε στην Αθήνα με την οικογένεια Μπόμπολα, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Χρύση Παντελίδη, ενώ ρόλο διαμεσολαβητή φαίνεται να διαδραμάτιζε ο επίσης στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου, Πολάκης Σαρρής».

Οι συναντήσεις

Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα η πρώτη από τις συναντήσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γιώργο Μπόμπολα, έγινε στην Αθήνα πριν τις Προεδρικές εκλογές του 2003 στη Κύπρο. Άλλη μία συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, «αυτή η συνάντηση έγινε κατά παρέκκλιση του επίσημου προγράμματος της επίσκεψης του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε και εκνευρισμό της τότε υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη».

Ο Γεώργιος Μπόμπολας, επισκέφθηκε το 2004 την Κύπρο, λίγο μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, και ήταν προσκεκλημένος σε δείπνο από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στην οικία του.

Καμία δοσοληψία

Ο υφυπουργός Παρά τω Προέδρω επί διακυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου Πολλάκης Σαρρής δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτης» πως δεν υπήρξε καμία επιλήψιμη δοσοληψία. «Προσωπικά» δήλωσε «ουδέποτε συναντήθηκα με τον κ. Γεώργιο Μπόμπολα ή τον υιό Μπόμπολα. Ουδέποτε περιήλθε στην αντίληψή μου ότι ο κ. Μπόμπολας είχε δουλειές στην Κύπρο, ούτε ότι είχε σχέσεις με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Τέλος, ως υπεύθυνος των οικονομικών δύο προεκλογικών του Τάσσου, δηλώνω ότι ουδέποτε πήραμε εισφορά από τις εταιρείες του κ. Μπόμπολα».

Κακοήθειες

Το Κέντρο Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος» το οποίο διευθύνει ο κ. Χρύσης Παντελίδης που επισκέφθηκε μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Κύπρου την οικία Μπόμπολα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Σε σχέση με το σημερινό συκοφαντικό και κακοήθες ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» αναφορικά με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος δηλώνει τα εξής:

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση ή ανάμειξη σε οποιοδήποτε σκάνδαλο.

Η απέλπιδα προσπάθεια της εφημερίδας «Πολίτης» και του στελέχους του ΔΗΣΥ & Δημάρχου Πάφου να σπιλώσουν τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου και να αποκομίσουν μικροπολιτικά ή μικροκομματικά οφέλη λασπολογώντας εναντίον του αείμνηστου πρώην Προέδρου, είναι καταδικαστέα αλλά και ανήθικη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι συκοφαντούν ένα νεκρό που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Οι παραπλανητικοί τίτλοι και τα ατεκμηρίωτα συμπεράσματα της εφημερίδας σχετικά με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, στηρίζονται μόνο σε αστήρικτες εικασίες, σε ψευδείς, ανώνυμους, κακόβουλους και αόριστους ισχυρισμούς και σε πλήθος ανακριβειών και κουτσομπολιά, που απορρίπτονται κατηγορηματικά από τα πραγματικά γεγονότα και από τις επώνυμες δηλώσεις δύο συνεργατών του πρώην Προέδρου (οι οποίες παρατίθενται στο ρεπορτάζ) και οι οποίες διαψεύδουν τις εικασίες και τις ψευδείς, κουτσομπολίστικες αναφορές «ατόμου του στενού περιβάλλοντος του Τάσσου Παπαδόπουλου» που δεν κατονομάζεται πουθενά.

Η λάσπη και η συκοφάντηση δεν μπορούν να πλήξουν το κύρος και την υστεροφημία του Τάσσου Παπαδόπουλου, που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κυπριακού και του απανταχού ελληνισμού.»

Helector και απορρίμματα

Η Κυπριακή Δημοκρατίας το 2003 υπέγραψε σύμβαση με την ελλαδική εταιρεία Enviroplan του Θεοφάνη Λώλου, η οποία ανέλαβε ως σύμβουλος του κράτους για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στη συνέχεια προκηρύχθηκαν προσφορές για τον ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Πάφου, τον οποίο ανέλαβε να κατασκευάσει και να διαχειριστεί η Helector. Τα εγκαίνια της μονάδας έγιναν το 2005.

Η πλέον κρίσιμη περίοδος στην εξέλιξη του σκανδάλου αφορά τις προσφορές που προκηρύχθηκαν για τον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) Λάρνακας. Τους όρους του διαγωνισμού είχε ετοιμάσει η Enviroplan του Θεοφάνη Λώλου και στον οποίο είχε λάβει μέρος η Helector του ομίλου Μπόμπολα. Αν και η προσφορά της Helector ήταν κατά 55 εκατομμύρια υψηλότερη από άλλες, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε σύμβαση με τη Helector στις 20/12/06. Οι όροι του διαγωνισμού εκδόθηκαν μόνον στην ελληνική γλώσσα και χαρακτηρίστηκαν φωτογραφικοί υπέρ συγκεκριμένης μεθοδολογίας.

Όπως προέκυψε από τις θεληματικές καταθέσεις στη Κυπριακή Αστυνομία δύο διευθυντών της Helector (Κατρής και Γιαννακόπουλος), σε συνάντηση σε ξενοδοχείο στην Αθήνα εκείνο το διάστημα και στην παρουσία του Λεωνίδα Μπόμπολα, συμφωνήθηκε πως η Enviroplan του Θεοφάνη Λώλου θα κατέθετε έκθεση προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου ώστε να δικαιολογήσει την απόκλιση του ποσού από την προσφορά που είχε καταθέσει η Helector.

Πηγή: Το ποντίκιΣχόλια