Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα για την εξομάλυνση των εισαγωγών

Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα για την εξομάλυνση των εισαγωγών

Με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις εισαγωγές πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις και βιομηχανίες, λόγω των capital controls, συνεδρίασε το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Μετά από εκτενή συζήτηση στο ΚΥΣΟΙΠ αποφασίστηκε να διευκολυνθεί η πλήρης εξομάλυνση των εισαγωγών πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που χρησιμοποιούνται από την ελληνική μεταποίηση, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι για τον σκοπό αυτό προτάθηκε η αποκέντρωση των αποφάσεων για τις εισαγωγές, στο επίπεδο των εμπορικών τραπεζών, με βάση κανόνες διαφάνειας και μέχρι ενός ορισμένου ποσού.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την ομαλή εισαγωγή φαρμάκων, ειδών διατροφής και άλλων αγαθών κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι η αποκέντρωση των αποφάσεων αποτελεί βασικό αίτημα των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς η διαδικασία έγκρισης των συναλλαγών από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου, σύμφωνα με τους ίδιους είναι χρονοβόρα.

Οι επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές θα συζητηθούν αύριο σε συνάντηση εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.Σχόλια