Η κυβέρνηση μιλά για μειώσεις στις συντάξεις και ο Κατρούγκαλος για αυξήσεις! (video)

Η κυβέρνηση μιλά για μειώσεις στις συντάξεις και ο Κατρούγκαλος για αυξήσεις! (video)

Την ώρα που εκατομμύρια συνταξιούχοι «ματώνουν» βλέποντας τις συντάξεις τους να μειώνονται κάθε μήνα, βάσει του νέου ασφαλιστικού που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και παρόλο που ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλά για αποκατάσταση τους μόλις επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, η «ψυχρολουσία» ήρθε από την Ουάσινγκτον και από Έλληνα αξιωματούχο που άφησε ορθάνοιχτο το «παράθυρο» για πάγωμα των συντάξεων ακόμα και στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το ακόμα πιο προκλητικό είναι, μάλιστα, ότι η διαρροή αυτή έγινε λίγες ώρες μετά από νέα δήλωση του υπουργού Εργασίας όπου εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι να περιμένουν αυξήσεις».

Η απάντηση του κορυφαίου Έλληνα αξιωματούχου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη λήξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ όπως δόθηκε ως επίσημη διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση για τις νέες «βολές» του Πολ Τόμσεν για το ασφαλιστικό ήταν «όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις μπορείς να μην τις αυξήσεις και να δώσεις μεγαλύτερο βάρος σε άλλες κοινωνικές δαπάνες».

Συγκεκριμένα η απάντηση ήταν η εξής: «Επίσημα λέει (σ.σ. ο Τόμσεν) ότι είναι πολύ μεγάλη η δημοσιονομική συμμετοχή. Λέει, όμως, και ότι οι συντάξεις είναι γενναιόδωρες. Έχουμε απαντήσει γύρω στις 50 φορές ότι αν πάρεις το σύνολο των δαπανών ανά άτομο άνω των 65 ετών για συντάξεις και άλλες επιδοτήσεις οι δαπάνες είναι στο 50% των γερμανικών δαπανών και στο 70% του μέσου όρου της Ε.Ε. Οπότε το θέμα είναι παραπλανητικό. Υπάρχει ένα θέμα για μένα ότι όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις μπορείς να μην τις αυξήσεις και να δώσεις μεγαλύτερο βάρος σε άλλες κοινωνικές δαπάνες. Για παράδειγμα έχουμε μεγαλύτερη ανησυχία ότι η φτώχια στα μικρά παιδιά είναι πιο σοβαρό πρόβλημα, χωρίς να λέμε ότι δεν είναι σοβαρό και για τους ηλικιωμένους. Αλλά η παιδική φτώχια είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Αυτό, λοιπόν, είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνεις όταν υπάρχει ανάπτυξη όπου κρατάς κάτι σταθερό και δίνεις λίγο περισσότερο σε κάτι άλλο, παρά όταν είσαι σε μηδενική ανάπτυξη και πρέπει να κόψεις από τον ένα για να δώσεις στον άλλο…».

Λίγες ώρες νωρίτερα όμως σε  συνέντευξη του ο Γιώργος Κατρούγκαλος ,στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωνε ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να περιμένουν μόνο αυξήσεις καθώς με το νέο ασφαλιστικό οι αποδοχές τους έχουν συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης.

Στην ίδια συνέντευξή ο υπ. Εργασίας, βέβαια, παραδέχθηκε ότι έγιναν μειώσεις στις συντάξεις αλλά υποστήριξε ότι δεν ήταν τυφλές και έγιναν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων ώστε το μέλλον του ασφαλιστικού να είναι βιώσιμο.

Υποστήριξε επίσης ότι αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση «το ασφαλιστικό πέρασε και δεν θα ξανανοίξει».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου:

https://www.youtube.com/watch?v=mNAzJzl-6_8

Πηγή: Ελεύθερος ΤύποςΣχόλια