Η Κομισιόν αναμένει από την Αθήνα αναλυτικό κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις

Η Κομισιόν αναμένει από την Αθήνα αναλυτικό κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις

Ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα και μία καλή βάση προόδου, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «γίνεται περαιτέρω δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για να εξεταστούν οι προτάσεις. Μία δουλειά που κάνουν οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών από κοινού με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε τη δήλωση του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι είναι «σίγουρος ότι μπορούμε να φθάσουμε σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα», σημείωσε, ωστόσο, ότι οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που αναφέρονται στην πρόταση.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» και μετά θα γίνουν περαιτέρω διευθετήσεις.

Παράλληλα, σε ερώτηση για το εάν η Κομισιόν θέλει να δει να ψηφίζονται τα μέτρα πρώτα απ’ την ελληνική Βουλή και μετά να υπογράφεται η συμφωνία, παρέπεμψε στο αυριανό Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά στα 35 δις. ευρώ που η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα διατεθούν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2020, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι τα 20 δισ. αφορούν πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και τα 15 δισ. πόρους από τα αγροτικά ταμεία.

Η ίδια τόνισε ότι τα ποσά αυτά θα διατεθούν στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.Σχόλια