«Η Κομισιόν δε θα διστάσει να ασκήσει την ισχύ της κατά μελών της που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες»

«Η Κομισιόν δε θα διστάσει να ασκήσει την ισχύ της κατά μελών της που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες»

Ότι δε θα διστάσει να προσφύγει κατά των χωρών – μελών που αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου της, Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στα κράτη-μέλη που δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, και τόνισε ότι, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Κομισιόν δε θα διστάσει να ασκήσει την ισχύ της.

Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι τόσο οι επίτροποι, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φρανς Τίμερμανς, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με τη μετεγκατάσταση είναι νομικά δεσμευτικές για όλες τις χώρες.

Αναφερόμενη στα μέχρι τώρα, πενιχρά αποτελέσματα του προγράμματος, η κ. Αντρέεβα σημείωσε ότι μέχρι σήμερα μόνον 1816 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί συνολικά από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ, και υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων των χωρών.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, 45 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα στην Ισπανία και πλέον, σύμφωνα με την κ. Αντρέεβα, καθημερινά λαμβάνει χώρα ένας αριθμός μετεγκαταστάσεων.Σχόλια