Η Κομισιόν προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό

Η Κομισιόν προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό, στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα στη συνάντησή τους με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στις 7 Μαρτίου, και η Ελλάδα βρεθεί αντιμέτωπη με μία άγνωστων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση.

«Προετοιμάζουμε ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, αναφερόμενη στη χώρα μας.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία που έλαβε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 25.000 άτομα που ζητούν άσυλο, ενώ ο αριθμός τους φαίνεται ότι αυξάνεται κατά δυο με τρεις χιλιάδες ημερησίως.

Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, πληροφόρησε την Κομισιόν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι διαθέσιμες 20.000 θέσεις προσωρινής στέγασης στο βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε στις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση έχει υποβάλει στην Κομισιόν και την Ολλανδική Προεδρία ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Χθες η Κομισιόν υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη συντονισμένης απάντησης των Ευρωπαίων στο προσφυγικό, αλλά κάθε μέρα που περνάει και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί όλο και πιο λίγοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και κυβερνήσεις πιστεύουν πλέον ότι θα αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων.

Σημειώνεται ακόμη ότι εχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε ότι έχουμε 10 μέρες προκειμένου να βρούμε λύση που θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των προσφύγων, εάν δεν το καταφέρουμε θα πρέπει να βρούμε πρόσθετα ευρωπαϊκά μέτρα.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει τα μέτρα, ωστόσο διπλωμάτες στις Βρυξέλλες τόνιζαν ότι εννοούσε σαφέστατα τη γενίκευση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν.Σχόλια