Η Κωνσταντοπούλου επέστρεψε την έκθεση Στουρνάρα, ως «απαράδεκτη»

Η Κωνσταντοπούλου επέστρεψε την έκθεση Στουρνάρα, ως «απαράδεκτη»

Στην επιστροφή της ενδιάμεσης έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ 2014- 2015, την οποία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έστειλε στη Βουλή με usb stick, αποφάσισε να προχωρήσει η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μιλώντας από το βήμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, η κ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε το γεγονός λέγοντας: «Χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση προς της Βουλή, σήμερα στις 10.40 σπεύδει στα κλεφτά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό στα γρήγορα, για να παρέμβει απαραδέκτως στη διαδικασία αυτή. Την έκθεση νομισματικής πολιτικής 2014-2015. Και προβαίνει σε σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται».

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα συμπεράσματα της νομισματικής έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε: «Θέλω να πω στον κ. Στουρνάρα ότι αυτό το έγγραφο επιστρέφεται ως απαράδεκτο» και συνέχισε «πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, απόπειρα παρέμβασης και στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής και στη λειτουργία του κοινοβουλίου».

Ακόμα, η κ. Κωνσταντοπούλου άφησε αιχμές και για την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στο ΔΣ της ΕΚΤ, διαμηνύοντας ότι η Βουλή θα ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια στάση τηρεί και ποιες απόψεις εκφράζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκεί.

Την αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε και το γεγονός ότι η έκθεση της ΤτΕ εστάλει στη Βουλή με usb stick, καθώς, όπως σημείωσε, «στικάκια δεν παραλαμβάνει το Κοινοβούλιο. Άλλοι διακινούσαν στις τσέπες τους…».

Νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη και πάλι στον Γιάννη Στουρνάρα, τον κατηγόρησε ότι δε βοηθά το έργο της επιτροπής αλήθειας του χρέους και αρνείται να της χορηγήσει στοιχεία, καθώς ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της επιτροπής για χορήγηση στοιχείων, απάντησε, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου ότι «χορηγεί αυτά που είναι δημοσιευμένα στο ίντερνετ, ότι χορηγεί αυτά που μπορούσαμε και αλλού να βρούμε και ότι οι κινήσεις των τηρούμενων λογαριασμών του ελληνικού δημοσίου και των κινήσεων από και προς τροφοδότες λογαριασμούς στην ΕΚΤ καλύπτονται από το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων».

«Απαντά δηλαδή ότι είναι απόρρητα για το κοινοβούλιο τα στοιχεία κίνησης των λογαριασμών από τους οποίους υποτίθεται ότι έχουν περάσει τα χρήματα που φέρεται ότι δόθηκαν ως οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτή η απάντηση εκθέτει το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που δεν λειτουργεί προς το συμφέρον της διαφάνειας και της δημοκρατίας», επεσήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου, και τέλος τόνισε ότι «Αυτή η άρνηση δεν γίνεται αποδεκτή και η επιτροπή θα επανέλθει».Σχόλια