Η κυβέρνηση αποσιώπησε τον θάνατο τριών ανθρώπων που απανθρακώθηκαν στην Κινέτα

Η κυβέρνηση αποσιώπησε τον θάνατο τριών ανθρώπων που απανθρακώθηκαν στην Κινέτα

του Πάνου Τζίφα

Μια συγκλονιστική είδηση που ανατρέπει με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο όλα όσα γνωρίζουμε για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 στην Αττική έρχεται σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα από την εφημερίδα μας. Η «ΜΠΑΜ», ή ακόμα καλύτερα οι καταγγελίες που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σήμερα μέσα από την εφημερίδα μας, καταρρίπτουν όλες τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, που εδώ και 45 ημέρες, εσκεμμένα ή όχι, διατείνονται σε όλους τους τόνους ότι από την πυρκαγιά της Κινέτας δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα! Κι όμως, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία πτώματα βρέθηκαν να επιπλέουν μπροστά σε γνωστό ξενοδοχείο με τουρίστες (από τις ανατολικές χώρες), στην Κινέτα, μόλις δύο ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές.
Τα 3 πτώματα βρέθηκαν να επιπλέουν απανθρακωμένα κοντά στην ακτή και εντοπίστηκαν από μόνιμους κατοίκους της περιοχής που πήγαιναν για το μπάνιο τους και οι οποίοι κάλεσαν το ΕΚΑΒ που περισυνέλεξε σε χρόνο-ρεκόρ μαζί με την Αστυνομία τις τρεις σορούς τα χαράματα και μακριά από τα βλέμματα κατοίκων και τουριστών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο είναι ενήλικοι και ο ένας ανήλικος. Το σημείο όπου βρέθηκαν επιπλέοντα τα κορμιά των αδικοχαμένων ανθρώπων είναι απομονωμένο, παρόλο που 300 μέτρα πριν, στην ίδια ακτογραμμή, βρίσκεται ένα μεγάλο και εμβληματικό ξενοδοχείο της περιοχής, με εκατοντάδες τουρίστες, όπως προαναφέραμε.

Δεν αγνοούνται τα τρία θύματα

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ», τα τρία άτυχα θύματα δεν είναι μέλη κάποιου τουριστικού γκρουπ, ούτε διέμεναν στο εν λόγω ξενοδοχείο. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν στην «ΜΠΑΜ» οι ιδιοκτήτες του, και πιο συγκεκριμένα η κ. Κουβαρά, η οποία δεν γνώριζε το παραμικρό. «Δεν αντιληφθήκαμε το παραμικρό. Ούτε τους νεκρούς, ούτε όμως συνεργεία περισυλλογής, αστυνομικούς, το ΕΚΑΒ ή άλλον κρατικό φορέα. Αν έγιναν όλα γρήγορα και μάλιστα μέσα στα χαράματα, τότε τι να σας πω; Πάντως μου προκαλεί έκπληξη πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο και να μην ειδοποιηθούμε και να ερωτηθούμε αν αγνοείται κάποιο μέλος του προσωπικού ή πελάτης μας. Το ξενοδοχείο μας δεν υπέστη ζημιές, όμως η εικόνα γύρω μας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής!» επισημαίνει η ιδιοκτήτρια κ. Κουβαρά.

«Νεκροί 2 ενήλικες και 1 παιδί»

Η καταγγελία όμως του επί 28 έτη προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας κ. Βασίλειου Μόσχου είναι κατηγορηματική και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: «Δυστυχώς ήμουν και είμαι στην Κινέτα από την πρώτη στιγμή που συνέβη το κακό. Και ως άνθρωπος και ως τέως αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά ως πρόεδρος της Κινέτας, αυτά που γνωρίζω και σας αναφέρω είναι απολύτως τεκμηριωμένα και βιωματικά. Στην Κινέτα λοιπόν υπήρξαν θύματα και μάλιστα 3 απανθρακωμένα πτώματα τα οποία επέπλεαν στην περιοχή Sun και βρέθηκαν τα ξημερώματα, τρεις περίπου ημέρες μετά τις πυρκαγιές στις 26 με 27 του Ιουλίου. Τα πτώματα βρέθηκαν από τρεις κατοίκους που πήγαιναν για το μπάνιο τους. Δεν ξέρουμε ούτε ποιοι είναι, ούτε πώς βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο νερό. Στην περιοχή η φωτιά έφτασε μέχρι και τις ξαπλώστρες, μην το ξεχνάτε αυτό» δηλώνει ο πρόεδρος της Κινέτας Βασίλης Μόσχου, φανερά αγανακτισμένος από την αντιμετώπιση των πυρόπληκτων κατοίκων της Κινέτας από το κράτος.

«Κουκουλώσανε την Κινέτα»

«Αν δεν το έχετε καταλάβει, θα σας το εξηγήσω χωρίς περιστροφές. Η κυβέρνηση έκανε απανωτά λάθη. Και ένα από αυτά είναι ότι προσπάθησε να θάψει το θέμα της Κινέτας. Ακριβώς γιατί φάνηκε η πλήρης αδυναμία της να διαχειριστεί το θέμα όπως συμβαίνει με κάθε φυσική καταστροφή τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας. Ξεχνάτε τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα; Τα εκατομμύρια που κατασπαταλήθηκαν και τις πλημμύρες που ξαναέπνιξαν την περιοχή μόλις πριν λίγους μήνες; Ξεχνάτε το τάνκερ που άδειασε στη θάλασσα της Αττικής εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και ουδείς πλήρωσε και για αυτό; Τα ίδια συμβαίνουν και στην περίπτωση της Κινέτας αλλά και των θυμάτων. Νεκρών και ζωντανών. Οι νεκροί κατέληξαν στα αζήτητα σε κάποιο θάλαμο-ψυγείο στο κοιμητήριο στο Σχιστό, όπως μάθαμε, με συνοπτικές διαδικασίες και οι ζωντανοί κάτοικοι που καταστράφηκε το βιός τους δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε στο ελάχιστο. Κάποιες εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια που μας γεμίζουν με υποψίες. Επομένως, το κουκούλωσαν το θέμα όπως- όπως και κοροϊδεύουν τον κόσμο με ανύπαρκτες αποζημιώσεις. Είδατε, όλοι τρέχουν στο Μάτι. Λες και η Κινέτα με τις υπερπολλαπλάσιες καταστροφές δεν έπαθε τίποτα. Οι κάτοικοι εδώ δεν εισπνέουν τον θάνατο; Τα 62.000 στρέμματα που κάηκαν ποιος τα εισπνέει μαζί με τα τοξικά υλικά και τον αμίαντο που έχει γεμίσει την ατμόσφαιρα; Μας κοροϊδεύουν, κύριοι, και οι κυβερνώντες και λοιποί φορείς που υπόσχονταν μέσω διαφημίσεων αγάπης ότι θα δώσουν στους κατοίκους την οικονομική τους στήριξη! Ούτε ένα ευρώ δεν έχει κατατεθεί επίσημα στην Ομοσπονδία μας» προσθέτει ο Βασίλης Μόσχου.

«Η “ΜΠΑΜ” έσωσε το σπίτι μας»

Ο πρόεδρος της Κινέτας όλες αυτές τις ημέρες βρίσκεται δίπλα στα συνεργεία του ΠΕΧΩΔΕ που κάνουν τις αυτοψίες στα οικήματα και δίνουν το ανάλογο πιστοποιητικό καταλληλότητας. Όταν του αναφέραμε πως δεκάδες αν όχι και εκατοντάδες κάτοικοι ετοιμάζονται να προσφύγουν σε διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να αποζημιωθούν για τις λανθασμένες αυτοψίες που είναι τουλάχιστον ύποπτες, αν αναλογιστεί κανείς πως οι ελεγκτές ως άλλοι «Πόντιοι Πιλάτοι» αξιολογούν όχι τις φθορές κάθε οικήματος, αλλά πώς να γλυτώσει το κράτος την παροχή βοήθειας. Χαρακτηριστική η περίπτωση της χαμηλοσυνταξιούχου κ. Σ. Μάκρη, που παρουσίασε προ ημερών η εφημερίδα μας και της οποίας η πρώτη και μοναδική κατοικία είχε χαρακτηριστεί απολύτως κατοικήσιμη (πράσινη) αρχικά, καθώς οι ελεγκτές δεν δέχονταν ότι ο αμίαντος από τον οποίο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου το σπίτι της είναι καρκινογόνος, αλλά και ότι η φωτιά που κατέκαιε τα πεύκα που εφάπτονταν με τον τοίχο της και ράγισε τον τσιμεντένιο τοίχο της δεν προκάλεσε ζημιές! Με το δικαιολογητικό ότι δεν υπάρχουν σημάδια καπνού στον ραγισμένο τοίχο της οικίας. Εξοργίζοντας τη συνταξιούχο που προσπαθούσαν να την πείσουν ότι είναι από προϋπάρχουσα υγρασία οι ρωγμές που θα της ρίξουν σύντομα τον τοίχο, παρασύροντας και τη σκεπή της. Κάτι που μόλις άκουσαν οι πυροσβέστες το πέρασαν για κακόγουστο αστείο.
Μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, ωστόσο, οι ελεγκτές αποφάσισαν σύμφωνα με την κ. Μακρή ότι «το λυόμενο σπίτι που είναι κατασκευασμένο από ελενίτ αμιάντου δεν έχει εμφανείς ζημιές, αλλά είναι από αμίαντο». Όπως συμπληρώνει η κ. Μακρή: «Οι ελεγκτές αφού τους παρακαλέσαμε να ξανακάνουν έλεγχο και κατόπιν του ρεπορτάζ στην εφημερίδα σας, ήρθαν πάλι σπίτι μου και πάνω στο έγγραφο που μου είχαν δώσει σημείωσαν ότι το σπίτι μου είναι Κίτρινο χωρίς εμφανή σημάδια καταστροφής. Εννοώντας ότι ο αμίαντος πράγματι είναι καρκινογόνος και επικίνδυνος, αδιαφορώντας για τα ευρήματα στον τοίχο. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Μου είπαν δηλαδή ότι ο τοίχος μου ήταν από πριν κατεστραμμένος και ότι οι 800 βαθμοί Κελσίου που αναπτύχθηκαν, όπως και το νερό των πυροσβεστών, δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Όσο για αποζημίωση… ούτε φρυγανιές δεν μου έχουν δώσει ακόμα!».

Προσπάθεια φίμωσης από Μαξίμου

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί δημοσιογράφοι κατήγγειλαν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που προσπάθησαν να πνίξουν το θέμα των πυρκαγιών. Για την ακρίβεια, συνεστήθη σε πολλούς να κλείσουν τα στόματά τους. Και φυσικά σε πολλούς δημοσιογράφους. Δείτε τι ανήρτησε ο συνάδελφος Φώτης Κόλλιας λίγες ημέρες μετά τις φωτιές:
«Το πρωί της Τρίτης στενός/στενή συνεργάτης/συνεργάτρια υπουργού καλούσε δημοσιογράφους στο τηλέφωνο και τους εξηγούσε πως δεν πρέπει να γράψουν για τους νεκρούς προκειμένου να μην πληγεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό! Όταν οι εμβρόντητοι δημοσιογράφοι εξηγούσαν σε αυτόν/αυτήν πως ακόμα και αν δεν γράψουν οι διαπιστευμένοι συντάκτες του συγκεκριμένου υπουργείου θα γράψουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ εισέπρατταν ένα ωραίο “έτσι μου είπε ο / η υπουργός, έχουμε μιλήσει και με το… και το…, και ανέφερε τα ονόματα δύο φορέων του κλάδου. Μέχρι τότε διατηρούσα σχετικά την ψυχραιμία μου. Όταν μου μετέφεραν και αυτό το συμβάν, ξέφυγα λιγάκι. Δεν θέλω διαψεύσεις. Έχω μάρτυρες, σοβαρούς».

Η αποκάλυψή μας

Για πρώτη φορά σάς αποκαλύπτουμε ότι στην Κινέτα, όπου ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση Τσίπρα δήλωναν ότι έδρασαν ακαριαία και δεν υπήρξαν θύματα, τρεις άνθρωποι απανθρακώθηκαν.


Σχόλια