Η νέα άσφαλτος που κυριολεκτικά εξαφανίζει τα νερά της βροχής αλλά έχει ένα μειονέκτημα… (video)

Η νέα άσφαλτος που κυριολεκτικά εξαφανίζει τα νερά της βροχής αλλά έχει ένα μειονέκτημα… (video)

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του Αυγούστου του 2007, οι μεσοπολιτείες των ΗΠΑ αντιμετώπισαν τεράστιες καταστροφές λόγω των εξαιρετικά ισχυρών αλλά και πολυήμερων καταιγίδων που προκάλεσαν οι τυφώνες  Dean και Tropical Storm Erin, με τα δισεκατομμύρια κυβικά νερού να βγάζουν κυριολεκτικά εκτός των δυνατοτήτων του το σύστημα απορροής ομβρίων, ενώ οι υλικές ζημιές ξεπέρασαν τα 550 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό στάθηκε ως αφορμή για τη βρετανική εταιρία Topmix να κατασκευάσει ένα ειδικού τύπου οδόστρωμα το οποίο κυριολεκτικά πίνει το νερό της βροχής, παροχετεύοντάς το σε υπόγειο δίκτυο από το οποίο μάλιστα μπορεί να επανακτηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί.

Πρόκειται για ένα πορώδες σκυρόδεμα το οποίο στην επιφάνειά του έχει διαπερατό στρώμα από μεγάλα αλλά ομαλά ταυτόχρονα βότσαλα, και που μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 4 κυβικά νερού μέσα σε 60 μόνο δευτερόλεπτα και κατά μέσο όρο 600 λίτρα ανά λεπτό σε κάθε τετραγωνικό του μέτρο.

Κάτω από το συγκεκριμένο σκυρόδεμα το νερό παροχετεύεται σε ένα δίκτυο που συνδέεται με δεξαμενές υπογείων υδάτων της πόλης οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να τροφοδοτήσουν νερό για πότισμα πάρκων, καθαριότητας ή ακόμη και πυροσβεστικούς κρουνούς.

Μοναδικό μειονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας το δριμύ ψύχος, καθώς, όλο το σύστημα μπορεί να καταστραφεί από παγετό ή χιόνι, κάτι που τελικά το κάνει κατάλληλο μόνο σε περιοχές που δεν πλήττονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δείχνει εντυπωσιακό…
https://www.youtube.com/watch?v=ed-jiOXO3aQ

 Σχόλια