Οι νέοι δικηγόροι μιλούν στο Ereportaz πάνω απο την κάλπη

Οι νέοι δικηγόροι μιλούν στο Ereportaz πάνω απο την κάλπη

Ρεπορτάζ: Ελένη Τσιάβο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

 Το  ereportaz βρέθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών της Οδού Ακαδημίας και συνομίλησε με νέους αλλά και πιο έμπειρους δικηγόρους καθώς και υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, μοιράστηκαν μαζί μας τους προβληματισμούς που τους απασχολούν σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει γενικότερα ο κλάδος, θέλησαν να περάσουν ένα δυναμικό μήνυμα στους νέους συναδέλφους ώστε να μην εγκαταλείπουν τα όνειρα τους   στον στίβο της δικηγορίας και τέλος, ζήτησαν την ενεργό συμμετοχή  όλων στον κοινό αγώνα που δίνουν καθημερινά.

 Σύμφωνα με τους ιθύνοντες οι προσέλευση των ψηφοφόρων είναι αρκετά ικανοποιητική δεδομένου και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που φαίνεται να μην επηρέασαν  τόσο στην απόφαση να έρθουν και να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Ας δούμε λοιπόν τι ανέφεραν στο e reportaz μερικοί από τους παρευρισκομένους :

Hλίας Σιδέρης, τέως μέλος ΔΣ της ΕΑΝΔΑ

Οι σημερινές εκλογές είναι κρίσιμες καθώς είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την μεγάλη αποχή που πραγματοποιήθηκε τον περσινό χειμώνα.

 Η ψηφοφορία στην Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικγόρων (Ως ο μεγαλύτερος φορέας νέων Δικηγόρων), πιστεύω θα δώσει το στίγμα και στις επόμενες κρίσιμες για τον κλάδο μας, δικηγορικές εκλογές τον Φθινόπωρο του 2017.

Κυριακή Σταμαδιάνου, Δικηγόρος παρ’ εφέταις, απερχόμενη Πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων Δικηγόρων Αθηνών

Θεωρώ ότι οι εκλογές της ΕΑΝΔΑ αυτή  τη χρονική περίοδο που λαμβάνουν χώρα είναι κομβικές, δεδομένου ότι ο κλάδος μας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω των γενικότερων μέτρων που έχουν ληφθεί όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς επίσης επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο που έχει προηγηθεί μια μακροχρόνια αποχή , και έχουμε υποστεί πάρα πολλές φθορές, ειδικά στα εισοδήματα μας.

 Όσον αφορά στην εκπροσώπηση μας εκείνη έχει αναβαθμιστεί, έχει κληθεί και έχει συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις και για το νομοσχέδιο για τον κώδικα δικηγόρων. Η συμμετοχή των συναδέλφων λοιπόν, είναι πολύ σημαντική και για να μας ενδυναμώσει ούτως ώστε να μπορέσουμε και εμείς να διατρανώσουμε τη φωνή των νέων δικηγόρων για τα προβλήματα μας. Η Ένωση έχει ανάγκη από μια εκπροσώπηση δυναμική.

Το μήνυμα προς τους νέους δικηγόρους:

 Η κατάσταση ναι μεν είναι δύσκολη όμως για έναν άνθρωπο που αγαπά το επάγγελμα του, δεν είναι αποτρεπτική. Καλώ τους νέους συναδέλφους να μείνουν στον χώρο και να στηρίζουν τον αγώνα σε ένα συλλογικό μέτωπο.

Σωτήρης Ντούσκας δικηγόρος Αθηνών, υποψήφιος για το Συμβούλιο της ΕΑΝΔΑ

Είναι μια εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιείται σε μια αρκετά κρίσιμη συγκυρία για τον κλάδο, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την τροποποίηση του ασφαλιστικού μας, την φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μας και τα χρονίζοντα ήδη προβλήματα του κλάδου, τον υπερπληθωρισμό και τον περιορισμό της ύλης μας. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ κρίσιμο, οι ασκούμενοι αλλά και οι νέοι δικηγόροι να πάρουν θέση σε θέματα που αφορούν το ίδιο τα μέλλον τους και την μετεξέλιξη τους στον κλάδο. Είναι κρίσιμο ο κόσμος να ψηφίζει ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης, ώστε να τον εκπροσωπούν και να κάνουν την  εργασιακή, πρωτίστως, καθημερινότητα του πιο εύκολη. Κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα να κοιτάμε πίσω στο παρελθόν και να λέμε ότι έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στο παρόν μας. Για παράδειγμα από τα πιο απλά ζητήματα, όπως το  να μπορούν να μπουν οι συνάδελφοι να περνούν από την πόρτα της Ευελπίδων στο Πρωτοδικείο που άλλοτε ανοίγει και άλλοτε όχι, μέχρι τα πιο σύνθετα όπως το να έχουμε ΚΕΠ για τους δικηγόρους που να καλύπτουν διάφορες ανάγκες που προκύπτουν.

Ποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν;

 Ένα σημαντικό βήμα είναι η ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης, μεγαλύτερες απαλλαγές στο ΦΠΑ ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι τιμολογήσεις των δικηγόρων,  να διευρυνθεί η υπάρχουσα πλατφόρμα της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της προδικασίας και να διευκολύνονται έτσι οι διαδικασίες.

Αλέξανδρος Μίχας, δικηγόρος, υποψήφιος για το ΔΣ της ΕΑΝΔΑ

Οι εκλογές της ΕΑΝΔΑ, διεξάγονται σήμερα μέσα σε ένα κλίμα πολύ βαρύ για τους δικηγόρους, με την εφαρμογή του ασφαλιστικού να γίνεται κάθε μέρα πιο εφιαλτική , με απαρχαιωμένες δομές στα δικαστήρια, με πολλά προβλήματα και υπερπληθυσμό στον κλάδο. Πάρα ταύτα μόνο μέσω της ενεργής συμμετοχής, όχι μόνο στις εκλογές αλλά και στην καθημερινότητα του Συλλόγου και της Ένωσης  Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων, οι δικηγόροι μπορούν συλλογικά να λύσουν τα προβλήματα τους. Έχοντας έξι χρόνια στον κλάδο θα ήθελα να μεταφέρω στους νέους συναδέλφους : να έχουν δύναμη και πίστη στα εφόδια τους.Σχόλια