Η Νορβηγία προσφέρει 1.080€ σε πρόσφυγες & μετανάστες, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η Νορβηγία προσφέρει 1.080€ σε πρόσφυγες & μετανάστες, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα

«Μπόνους» 10.000 κορωνών (περίπου 1.080 ευρώ) προσφέρει η Νορβηγία σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες αιτούνται άσυλο, προκειμένου να «αλλάξουν γνώμη και να φύγουν εθελοντικά από την χώρα», μεταδίδει ο Independent.

Όπως σημειώνει σχετικά η νορβηγική διεύθυνση μετανάστευσης (UDI) , το νέο μέτρο τίθεται σε ισχύ ως μία φθηνότερη εναλλακτική λύση από τη χρηματοδότηση της διαμονής των προσφύγων στα κατά τόπους κέντρα φιλοξενίας της χώρας.

Η αντι-προσφορά της νορβηγικής κυβέρνησης θα ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα και για έξι εβδομάδες, ενώ, όπως μεταδίδει το κρατικό κανάλι NRK, θα τηρηθεί «αυστηρή σειρά προτεραιότητας», καθώς σε πρώτη φάση, μόλις οι 500 πρώτοι θα λάβουν το μπόνους.

Το μέτρο αφορά στους αιτούντες άσυλο στη Νορβηγία έως και την 1η Απριλίου του 2016, και, όπως επισημαίνεται, το ποσό αυτό θα δοθεί επιπλέον των 2.166 ευρώ που ήδη προσφέρονται σε όσους μετανάστες και πρόσφυγες αναχωρούν εθελοντικά από τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, υπολογίζεται πως από τις 31.000 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν στην Νορβηγία το 2015, πάνω από 7.800 απορρίφθηκαν, με το ένα τρίτο εξ αυτών να αφορούν σε Σύρους πρόσφυγες.

Η υπουργός ενσωμάτωσης Σίλβι Λίστχογκ δήλωσε πως, με την κίνηση αυτή, ελπίζει αρκετοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να ενθαρρυνθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. «Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γυρίσουν στα σπίτια τους, χρηματοδοτώντας την επιστροφή τους. Αυτό θα μας γλιτώσει από τα υψηλότερα έξοδα της διαμονής τους στα κέντρα φιλοξενίας», σημείωσε η ίδια. «Ούτως ή άλλως είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δε δικαιούνται άσυλο και θα είναι προτιμότερο να φύγουν», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η νορβηγική κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί να φιλοξενήσει 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά οι αφίξεις ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των αρχών, πλήττοντας, όπως λένε, την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών φιλοξενίας.Σχόλια