Η ώρα του εισαγγελέα για τη Βόλβη

Η ώρα του εισαγγελέα για τη Βόλβη

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για όσα θλιβερά συμβαίνουν με αφορμή τη φοίτηση προσφυγόπουλων στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης ζητά ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

Την ίδια ώρα στη Χίο, έντονες αντιδράσεις πυροδοτούσε ένα ερωτηματολόγιο-«δημοψήφισμα» που μοίρασαν αυθαίρετα στους μαθητές δημοτικού σχολείου μέλη του Συλλόγου Γονέων για το… αν θέλουν παιδιά προσφύγων στο σχολείο τους.

Στον Προφήτη, για δεύτερη μέρα χθες, οι μαθητές στη μεγάλη τους πλειοψηφία (110 από τους 130) έμειναν στο σπίτι με απόφαση των γονέων τους, αντιδρώντας στην εκπαίδευση προσφυγόπουλων σε απογευματινές τάξεις και σε ώρες που δεν έρχονται σε επαφή μαζί τους.

«Θα δούμε τι θα γίνει και αύριο (σ.σ. σήμερα) και αν συνεχιστεί η αποχή θα προσφύγουμε στον εισαγγελέα» είπε στο «Εθνος» ο κ. Ανανιάδης, επισημαίνοντας κατηγορηματικά πως «η εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο είναι υποχρεωτική με βάση τον νόμο».

Άτυπη επιτροπή

 

Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν πανό στο Ωραιόκαστρο υπέρ των προσφύγων
Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν πανό στο Ωραιόκαστρο υπέρ των προσφύγων

 

Ο κ. Ανανιάδης απέστειλε ήδη από χθες στον εισαγγελέα την έγγραφη απόφαση των γονέων για την αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα, η οποία δεν ελήφθη από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων (αυτός δεν υφίσταται καθώς έχουν παραιτηθεί τα 4 από τα 7 μέλη του), αλλά από μια άτυπη πενταμελή επιτροπή γονέων. «Περιμένω την παρέμβαση του εισαγγελέα για τρεις λόγους: Για το άκυρο της απόφασης, για την υποχρεωτικότητα του σχολείου, αλλά και για τα όσα ρητά προβλέπονται στον αντιρατσιστικό νόμο» τόνισε ο κ. Ανανιάδης.

Χθες κάθισαν στα θρανία μόλις 20 από τους 130 μαθητές του σχολείου, 7 περισσότεροι από την Τρίτη, όταν πήγαν 13. Ο διευθυντής του, Σωτήρης Τσιομπάνης, απηύθυνε έκκληση για σύνεση και επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ ο Σύλλογος Διδασκόντων με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την υβριστική επίθεση που δέχτηκε ο διευθυντής από ομάδα γονέων και δήλωσε αντίθετος με οποιαδήποτε μορφή ξενοφοβικής συμπεριφοράς. «Το σχολείο είναι χώρος που διαπαιδαγωγεί και έχει υποχρέωση να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε έκθεσή της η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υποστηρίζει πως οι αντιδράσεις στον Προφήτη έγιναν χάριν των καμερών. «Αν το θέμα δεν ηρωοποιηθεί από τα ΜΜΕ, οι τοπικοί διαμαρτυρόμενοι θα υποχωρήσουν, αν όχι, σίγουρα υπάρχει προεργασία και συνεννόηση μεταξύ κάποιων γονέων με παράγοντες του συντηρητικού χώρου, όχι μόνο της ακροδεξιάς» σημειώνεται. Στη Χίο, το ερωτηματολόγιο με μορφή… δημοψηφίσματος που μοιράστηκε στους μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, για να ερωτηθούν οι γονείς τους αν θέλουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Τα έντυπα μοιράστηκαν στα παιδιά το μεσημέρι της Δευτέρας, ύστερα από ένα διάλειμμα, και αποσύρθηκαν όταν έγινε γνωστό στους δασκάλους, ενώ και όσα έφτασαν μέχρι το σπίτι και επιστράφηκαν την επομένη συμπληρωμένα δεν παραδόθηκαν ποτέ στον Σύλλογο.

 

Κάτοικοι της περιοχής της Βόλβης από την προχθεσινή τους συγκέντρωση.
Κάτοικοι της περιοχής της Βόλβης από την προχθεσινή τους συγκέντρωση.

 

«Εμείς προσπαθούμε παιδαγωγικά να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές και να τους περάσουμε ότι πρέπει να αγκαλιάσουν αυτά τα παιδιά, που χωρίς να το θέλουν έφυγαν από τις πατρίδες τους. Αυτή η κίνηση ήταν αυθαίρετη, δεν είχε περιέλθει σε γνώση μας και ακυρώθηκε με την άμεση παρέμβαση του Συλλόγου Διδασκόντων» είπε στο «Εθνος» ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Τσιροπινάς.

Το μεσημέρι χθες απειλήθηκαν επεισόδια έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, μεταξύ γονέων και μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξαν πανό για να τους καταγγείλουν για τη ρατσιστική τους στάση. Το πανό είχε ζωγραφισμένα τα πρόσωπα παιδιών από διαφορετικές εθνικότητες γύρω από έναν κύκλο που έγραφε «Πρόσφυγες καλώς ήλθατε» και είχε τον στίχο «Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη γκρεμίζω ουρανούς» και το σύνθημα «Στον ρατσισμό απαντάμε με αλληλεγγύη». Κάτοικοι επιτέθηκαν φραστικά στους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, απαιτώντας να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι και να κλείσει το πανό, με το επιχείρημα ότι το περιεχόμενό του «πολιτικοποιεί» τα παιδιά. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν πρώην αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου, εκ των διοργανωτών της πρόσφατης συγκέντρωσης «κατά της ισλαμοποίησης» της περιοχής.

Εφτασαν 162
Συνολικά 162 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μεταξύ αυτών και 37 Ιρακινοί που εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητο ιστιοπλοϊκό στα ανοιχτά της Ικαρίας. Στη Χίο, 27 άτομα που έχουν προβεί σε παραβατικές πράξεις μεταφέρθηκαν χθες στον Πειραιά και από εκεί στο προαναχωρησιακό κέντρο της Κορίνθου. Στο Αμόριο Εβρου, μέσα στην κοίτη του ποταμού, βρέθηκε πτώμα νεαρού άνδρα, πιθανώς μετανάστη, σε προχωρημένη σήψη.

Πηγή: ΈθνοςΣχόλια