Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη για μία τελευταία παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη για μία τελευταία παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Του Γιάννη Κριτσαντώνη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αριστοφάνης τα βάζει με την τυραννία των ανθρώπων ,αλλά και των Θεών, σχεδόν και στα 11 σωζόμενα έργα του.  Στους «Όρνιθες» (414 π.χ. – πήρε το δεύτερο βραβείο στα Διονύσια),  δύο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης αποφασίζουν να φτιάξουν μια ιδανική πολιτεία στους ουρανούς για να ξεφύγουν από τα δύο αυτά προβλήματα που τους βασανίζουν. Έρχονται σε επαφή με τα πουλιά και στήνουν τη «συνομωσία» τους. Δεν τα καταφέρνουν στο τέλος, αλλά διαπραγματεύονται τουλάχιστον με τους Θεούς που εισβάλλουν… «δι αντιπροσώπων» στην «ουτοπική πολιτεία» τους. (Προμηθέας, Ίριδα).

Άψογη η σκηνοθεσία του Καραθάνου, μετά τη Γκόλφω του και τον Βυσσινόκηπο, δίνει στους ‘Όρνιθες» τον καλύτερο εαυτό του και τη φαντασία του, αν και μένει στον κόσμο η «γεύση» ότι δεν τον βοήθησε και τόσο η μετάφραση του Γιάννη Αστερή.  Ο θεατής όμως έφυγε από το κατάμεστο θέατρο της Επιδαύρου γοητευμένος. Τέλεια η Νατάσσα Μποφίλιου με την εξαίσια φωνή της που συμμετέχει στο θίασο, σε μουσική του ΆγγελουΤριανταφύλλου.

Απολαυστικοί οι Άρης Σερβετάληςκαι Νίκος Καραθάνοςστο πρωταγωνιστικό του ρόλο ωςΕυελπίδης  και Πεισθέταιρος.Στον θίασο συμμετέχουν ακόμη και οι ΧρήστοςΛούλης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ΕμιλυΚολιανδρή, ΓιάννηςΚότσιφας, Μιχάλης Σαράντης, Φωτεινή Μπαξεβάνη κ.α.

Σκηνικά  και κοστούμια ήταν της  ΈλληςΠαπαγεωργακοπούλουκαι οι ευρηματικοί φωτισμοί του Σίμου Σακερτζή. Ένα εύγε στην AmaliaBennettπου δίδαξε την κίνηση.

Πολύ καλή η παραγωγή της Στέγης Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση.

Την παράσταση παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Άλλη μία παράσταση δίνεται σήμερα το βράδυ στις 21.00 στο αρχαίο θέατρο.

Μη την χάσετε!

 Σχόλια