Η παγίδα του συναισθηματικού φαγητού

Η παγίδα του συναισθηματικού φαγητού

Στις μέρες μας το άγχος και η ανασφάλεια μας έχουν παγιδέψει και μας οδηγούν σε δύσβατα μονοπάτια. Οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους και τρώνε ή βλέπουν τηλεόραση. Όταν «ξυπνήσουν», είναι αργά και προσπαθούν να επανέλθουν με το αδυνάτισμα να προσφέρεται ως λύση.

Κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και συνήθως δημιουργεί μια σειρά από συνήθειες. Όταν όμως ακολουθούνται ξενόφερτες πρακτικές και οι άνθρωποι κάνουν ό,τι επιτάσσει η μόδα, τότε τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Αυτό έχει συμβεί και με την παχυσαρκία στη χώρα μας. Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε, όχι για να χορτάσουν, αλλά για να κάνουν κάτι που τους ευχαριστεί και τους επιτρέπει να ξεφύγουν έστω και λίγο από τα προβλήματά τους.

Η συναισθηματική πείνα έχει καταφέρει να παγιδέψει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο βρίσκει σε αυτήν την πιο εύκολη μορφή εκτόνωσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά. Υπάρχει η ενδόμυχη πεποίθηση πως το συναισθηματικό φαγητό, μπορεί να καλύψει τα κενά που έχουμε μέσα μας.

Ωστόσο, η πρόσκαιρη αυτή ανακούφιση ή παρηγοριά μας οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις. Τις περισσότερες φορές χρειάζονται οι φωνές κάποιου συγγενούς ή ενός φίλου για να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Σε αυτό το σημείο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, αφού αρκετά άτομα κάνουν το λάθος να ξεκινούν εξαντλητικές δίαιτες ή επίπονα προγράμματος γυμναστικής.

Με αυτόν τον τρόπο όμως κουράζονται περισσότερο σωματικά και ψυχολογικά. Θα ήταν προτιμότερο να αλλάξουν σταδιακά συνήθειες και να επανέλθουν σε μια φυσιολογική διατροφή και άσκηση χωρίς υπερβολές.Σχόλια